Konyhai cikkek 379.

Berszán-Árus Csilla

Csángó 1.

    Életemre és fejlődésemre kettes számú, matematikatanár végzettségű Nagyanyám, Erzsébet, igen kis mértékben volt hatással (őt Pozsonyig hajtotta a számok iránti szeretete, engem általában a láthatatlanná válás reményében az iskolapad alá 😏), lévén unokabírás-szintje igen alacsony (nem, mint az egyes számúé). Ráadásként, zsenge koromban el is távozott e földi létből. 😒 Mindenesetre, általa került a génállományomba (vagy a DNS-embe? 🤓) csángó gén, ugyanis dédnagyanyám, Köpe Anna, a kicsiny, de különleges barcasági Hosszúfalu szülöttje volt (ki addig-addig utazott a Hosszúfalu–Bertalan vasútvonalon, míg révbe ért a Bertalan Károllyal kötött házasságban 😉). Habár a csángó táplálkozáskultúra a legutóbbi időkig távol állt tőlem, mostani munkám során közelebb kerültem e témához, igaz, a moldvai vidékeket érintve. 🙂 Ezért is osztok meg kétfajta receptet, egyet a Barcaságból, egyet pedig Moldvából.
    Az első a hétfalusi gulyásleves, amelyben senki sem csalódhat, feltéve, ha szereti a füstölt ízeket és a savanyú káposztával is közeli barátságban van. 😋 Az eredeti változata marhahúsból készül, de sertésből, borjúból, ne adj’ isten, birkahúsból is elkészíthető!
    Hozzávalók: fél-fél kg sertéslapocka és savanyú káposzta, 1 ek libazsír, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20–25 dkg füstölt hús, 7–8 dkg gersli (alias méret szerint osztályozott árpa 😉), 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paprika, 60 dkg krumpli, kis csokor petrezselyem, 3 babérlevél, 4 ek tejföl, ízlés szerint só, őrölt kömény, pirospaprika, bors.

Forrás: hirmondo.ro


csango1
 
Kérem ossza meg ismerőseivel: