Konyhai cikkek 382.

Berszán-Árus Csilla

Kutap: örmény töltött pisztráng

    Amint az elmúlt hetek során önmagamon végrehajtott génelemzések is bizonyítják, egy átlagos erdélyi polgár általában többféle nemzet összetevőiből áll, sőt, ugyanez elmondható az erdélyi lakomákról is. 😉
    Habár az itt élő népek ragaszkodtak saját ételeikhez, az együttélés során elkerülhetetlenné vált, hogy más ízek is beszökdössenek fazekukba. Az enyémbe leginkább az örmény, t.i. illusztris örmény személyek lakában élvén, az évszázados falakból is árad felém e szellemiség. 👻 Főként gasztronómiájukat tanulmányozhatom, ami városunkban még most is él és virul, lévén ez igen erős identitásőrző az erdélyi örményeknél. Bár nagy részük nyelvét, szokásait elhagyta, konyhaművészetéhez mindmáig ragaszkodik.
    Jó tudni, hogy az évszázados hagyományokat megóvva, óriási ételválasztékával, az örmény az egyik legrégebbi konyhának számít. A tejtermékeknek, a kenyérnek (lavash) és a húsételeknek külön kultusza van, a nyárson sütött saslik, a híres tolma (szőlőlevélbe göngyölt darált hús) vagy a kutap (töltött pisztráng) talán a legismertebbek. A tipikusan örmény konyha ételei rengeteg munkát igényelnek (tanúsíthatom! 🥵). Technológiai eljárások sokfélesége jellemzi, ami ráadásul rendszerint nehéz és sok esetben munkaigényes. Sok húsos, halas és zöldséges étel elkészítése töltéssel, felveréssel, püré- és felfújtszerű masszák előállításával jár. Másik jellemző sajátossága, mint egyébként a többi keleti konyháknak is, a műveletek sokrendbéli váltogatása, és az ételek különböző részeinek utólagos egyesítése. De a végeredmény minden konyhában töltött percért százszorosan kárpótol! Ilyen lehet például egy örmény töltött pisztráng, a kutap (mely, nem elhanyagolható módon, aránylag könnyen előállítható). 😋
    Hozzávalók: 4 pisztráng, 10 dkg vaj, 1 dl rizs, 2 marék mazsola, 3 evőkanál petrezselyemzöld vagy korianderlevél, 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér, só, kevés olaj.
    Elkészítése: a rizst puhára főzzük a mazsolával és gyömbérrel, majd megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. A pisztrángot a kihűlt mazsolás rizzsel megtöltjük, vajjal kikent tepsiben, olvasztott vajjal locsolva készre sütjük.

Forrás: hirmondo.ro


kutap
Kérem ossza meg ismerőseivel: