Konyhai cikkek 388.

Berszán-Árus Csilla

ANZAC-keksz

– Új-Zéland –

    Új-Zélandon tett látogatásunk gasztronómiai emlékei között valószínűleg dobogós helyen végez a Pavlova, de mivel erről az elmúltakban esett szó, nézzük, még milyen újdonságokat kínál nekünk a Földnek e távoli szeglete. 🤓
    Az oposszumpörköltös standot széles ívben elkerülve, kóstoljunk bele a kiwi húsos pitébe (tévedések elkerülése végett: nem a madár vagy a gyümölcs, hanem az errefelé élő, kiwinek nevezett jóemberek alkotják 😏). Amúgy, gyanúsan hasonlít az angol pásztorpitéhez (ezt nevezném Wellington-hatásnak 😊). Hangihoz áss egy nagy lyukat az óceán partján, melegíts fel köveket – tűzzel, akár -, tekerj be levelekbe zöldséget és húsokat, tedd egy nagy kosárba, takard le, és sörözz mellette néhány órát (nem csak az alkoholszint emelkedése miatt fognak csúszni a finom falatok!). 😋
    Ausztrália és Új-Zéland egyik kedvenc aprósüteménye az ANZAC biscuit, aminek a története az első világháborúban kezdődött. Az ANZAC egy mozaikszó, az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai csapatot jelenti: Australian and New Zealand Army Corps. Az édes és omlós, hosszan elálló és olcsó, még az ínségesebb időkben is beszerezhető alapanyagokból készülő, katonáknak sütött keksz megörökölte ezt a nevet (szegény hadfik, feszt spórolós élelmezés mellett kellett csatát nyerniük 😒).

    Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2 evőkanál aranyszirup vagy méz, 12 dkg liszt, 8 dkg zabpehely, 8 dkg kókuszreszelék, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, reszelt narancshéj, vaníliakivonat.
    Elkészítés: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet vagy szirupot, valamint 1 evőkanál vízzel elkevert kávéskanálnyi szódabikarbónát, majd a tűzről levéve félretesszük. A száraz alapanyagokat összekeverjük a vajas keverékkel, ízesítjük, amivel szeretnénk (ma vörösáfonyacsepp és csoki). A masszából kekszet formázunk – nehézkes művelet, ami az eredményen is látszik 🥵 -, 180 fokos sütőbe toljuk, és 12–13 perc alatt aranyszínűre sütjük.
    Katonásan jelentem: eme keksz olcsósága ellenére, pazar ízözönnel ajándékozza meg készítőjét (már, ha jut neki belőle 😊)!


Forrás: hirmondo.ro


keksz1

Kérem ossza meg ismerőseivel: