Konyhai cikkek 438.

Berszán-Árus Csilla

Február

    Úgy tartják, a hónap latin neve, februarius, a szabin februm, tisztulás szóból ered, de mondják azt is, hogy a latin fibra szóból származik, ami egyébként ugyanazt jelenti.
    Tény, hogy már az antik Rómában is a Saturnalia vígságait követő testi-lelki böjt kezdete ebben a hónapban volt. A keresztényeknél szintén február a böjt első hava, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint erre a hónapra esik, egyaránt erre utal a hónap régi magyar megnevezése: Böjtelő hava. Nevezték a leghidegebb téli hónapnak, de ez is a múlté lett, mondom mindezt úgy, hogy langyos napsugarak simogatják az arcom a teraszon.
    Jeles napok is vannak ebben a februárban, úgymint a mai, Julianna napja (a Jóisten tartsa meg őket!), melyen a megfigyelések szerint gyakran havazik, ezért mondogatják, hogy: „Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt”, „Julianna megrázta a dunnáját”, „Bolondoznak a Julisok”, avagy „Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog”. De ezzel a kopogással egyidőben már egy másik kopogás is hallható, igaz távoli, ám egyre közelgő, a tavasz lépteinek kopogása. Persze, míg hozzánk érkezik, aludnunk kell még jó párat, akár télies, süvöltő szelekre figyelve a hosszú éjszakákon, de mindezt elfeledtetik velünk a nappali, gyöngyszemeket csöpögő ereszek és a hangjukat próbálgató madarak.
    A színek még bujkálnak, tegyük hát őket a tányérunkra, akár böjtösen is (vagy sem 😉), kárunkra semmiképp nem válik. Egyik kedvencem a hűtőben fellelhető zöldségek, gomba és noodles (magyarra metélt tésztának fordítják, de ez számomra igen tág fogalom) pirított keveréke, kurkumás, fokhagymás, szerecsendiós szórással. Esetleg előbb említett zöldségek friss társulása, a természet lágy ölén… 😋

Forrás: hirmondo.ro


Kérem ossza meg ismerőseivel: