Konyhai cikkek 456.

Berszán-Árus Csilla

Örményes

    Jobb napokon (de leginkább nyáron), az erdélyi Gyergyószentmiklóson épült örmény házunk teraszán olvasgatok. Ma, Kövi Pál Erdélyi lakomájából, örmény recepteket keresgélek. Tudvalevőleg, az örmény ételek nem arról híresek, hogy gyorsan elkészíthetőek, hanem a szájunkban robbanó ízözönről, ezért időt és energiát kell szánnunk reájuk, amiből, bevallom, nem mindig rendelkezem kellő mennyiséggel.
    Úgy gondolom, akkor ér utol az örményétel-készítési roham, amikor a ház egyik szelleme kellő kitartással sugdos éjszaka a fülembe arról, hogy mily jólesne neki egy jóféle hazai nézegetése. 👻 Ilyenkor következik a hétmérföldes csizmába ugrás (kicsit olyan még a járás, mintha egy alattomos veszélyekkel teli tengeren eveznék), amellyel eljuthatok a piacra (arrafele meg pláne) hurutért, a bárányhús-lelőhelyek felkutatása, aztán következhet a tényleges konyhai munka.
    Most egy levest választottam, amely savanykás ízével kellően üdít a gyergyói nyárban. 😋
    Hozzávalók: zöldségleves, finomfű (1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 2 evőkanál metélőhagyma, 1-1 evőkanál friss rozmaring, bazsalikom és tárkony keveréke), 15 dkg friss gomba, rizs, 2 kanál liszt, kevés olaj, lestyán, petrezselyemzöld, hurut, só.
    Elkészítése: zöldséglevest (murok, hagyma, zeller, petrezselyem, borsó) készítünk finomfűvel és vékony szeletekre vágott gombával, majd személyenként egy evőkanál rizst teszünk bele. Híg, olajos rántással felengedjük, lestyánnal és petrezselyemzölddel ízesítjük, majd huruttal savanyítjuk. Ráadásként, most egy kis csirkeszárnnyal is gazdagítottam.

Forrás: hirmondo.ro


Kérem ossza meg ismerőseivel: