Konyhai cikkek 480.

Berszán-Árus Csilla

Kimchi leves

    Kissé letértem a megszokott újévi levesek csapásáról, mivel korhelynek igazán nem vagyok nevezhető (számos rossz tulajdonságom mellett ezt valahogy nem lehet a szememre hányni 🤭), a lencséből is megelégszem annyival, hogy évszámra azon keresztül szemlélem a világot. 🤓 Nagy kedvenc nálunk ez a leves, főleg a hűvösebb idő beköszöntével. Egyszerű elkészíteni, főleg, ha mindig lapul egy-két (három-négy) üveg kimchi a pincében. A kimchi leves íze egyenesen fenséges, savanykásan csípős. Forróságával a gyomrunkat, lelkünket egyaránt melengeti. Rá igazán mondható, hogy amíg a külcsín megfog, a belbecs megtart. 😏 Tartson meg mindnyájunkat ez utóbbi ebben az új évben! Mivel e leves elkészítéséről már írtam, elmesélném most, hogy mi is a kimchi, és miért ajánlott fogyasztása.
    Amellett, hogy a fermentált ételek igen finomak, ráadásként egészségesek is, t.i. „előemésztettek”, imígy a gyomrunknak nem kell túldolgoznia magát. Ugyanakkor az erjesztett ételek tele vannak hasznos, szervezetünk számára fontos baktériumokkal, sőt a használt zöldségek C-vitamin tartalma is megnő e folyamat során. Tehát, C-vitamint nem csak a gyógyszertárban lehet szerezni, jó lelőhely a pincei polc is, ahol egyöntetűen hecserlilekvárt és kimchit is lehet találni (igencsak nemzetközi hely az 🇰🇷). A kimchire pár éve kaptam rá, de olyan mértékben, hogy majd naponta falatozok belőle. Kimchifogyasztás szempontjából tehát teljesen megfelelek egy koreai állampolgárnak, aki állítólag évente 20 kilót eszik e csodás savanyúságból. 😋 A hozzávalókhoz nem kell Koreáig szaladni, még egy ilyen kisvárosban is megtalálható minden, természetesen egy egyszerűbb, gyergyói változathoz (amiből kihagyhatjuk a gochugarut – chilipaprikapehely -, vagy a kombut – ehető moszat).
    Hozzávalók: 1 nagy fej kínai kelkáposzta, 2 jégcsapretek, 3 nagy sárgarépa, 5 db zöldhagyma, 3 evőkanál só, 6 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál cukor, 2½ evőkanál rizsliszt, ½ evőkanál chilipor.
    Elkészítése: A zöldségeket felvágjuk, lesózzuk, víz alatt egy napig puhítjuk. A rizslisztet a cukorral és egy bögre vízzel összefőzzük, beleszórjuk a tört fokhagymát, gyömbért, chilit, majd a lecsepegtetett zöldséghez keverjük. Még négy napig érleljük, aztán hideg helyre mentjük.

Megjelent a Székely Konyha és Kert legújabb számában


Fotó: Balázs Árpád

Kérem ossza meg ismerőseivel: