Konyhai cikkek 49.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Zöldpaszuly

    Következzék a legegészségesebb zöldpaszulyos étkem receptje, ami igazából kettő, tehát szükséges a többes szám használata. Elkészítésüknek mindig tavasszal kezdek neki, ugyanis a mondás is úgy tartja: a jó munkához idő kell. 🙂
    Felásom a kertet, elültetem a paszulyt, murkot, hagymát, paradicsomot, aztán gyomlálom és locsolom őket. Ásó, kapa a kézbe, a nagyharang meg kongat az út túloldalán (tiszta kisvárosi idill!). Na, ezért nevezem egészségesnek! Azt is, aki ezt csinálja (főleg!), tudniillik egy jó kis kerti munka felér bármilyen edzőtermi gyúrással (és akkor az anyagi vonzatát még nem is említettem az egésznek). 
    Nemhiába mondta Tamási Áron, hogy „az élet sokkal könnyebb városi nadrágban, mint székely harisnyában”. Tapasztalta ő ezt. Ugyebár, én általában városi nadrágban járkálok, de azért néha csak felpróbálom magamra azt a székely harisnyás életet, ha már egy kis megművelésre váró föld vár rám. Amit parlagon hagyni egyenesen vétek! Nem mondom, hogy a munka könnyű, de vannak előnyei: sokkal jobb, mint egy pszichoterápia, az embernek sikerélménye van, feje fölött a kék ég, tüdejében a friss levegő (aránylag), fülében a madárcsicsergés, és mindeközben a növekedés csodáját szemlélheti. 🙂
    Nem utolsósorban meg maga az eledel is egészségessé válik azáltal, hogy a növények rovarirtó-mentességet élveznek. Meg személyes szeretetemet, amit aztán bőséges terméssel hálálnak meg. Leszüretelvén őket, összefőzöm: a hagymát, paprikát, murkot, paradicsomot és zöldpaszulyt. Családomnyi adagokban a nagyját lefagyasztom, jól jön az majd a hideg téli napokon! 
    A leveshez még fokhagymát, egy felvert tojást és tejfölt teszek. A másik változat a „kórházi eledel“, ami egy nagyon kedves (és peches) ismerősöm szerint gyakran szerepel az étlapon, és ráadásul ehető is (én szerencsére pont ott nem kóstoltam!). 🙂 Ez egy egytálétel, amelynek alapja pörkölt, zöldséges zöldpaszullyal összekeverve, meglocsolva tejföllel, megszórva sajttal, majd összepirítva lerben. Szerintem is nagyon finom!

(Forrás: hirmondo.ro)

zoldpaszuly

Kérem ossza meg ismerőseivel: