Konyhai cikkek 490.

Berszán-Árus Csilla

Kofta

    Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a kedvenc húsom, gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy a bárányé. 😋 Sajna, nálunkfele csak ez idő tájt, tavaszelőn kapható, utána rohamosan megnőnek a hegyi legelőkön, miáltal birkává válnak. Számukra ez a fejlődés elengedhetetlen végeredménye, mit, mi emberek sajna nemigen mondhatunk el magunkról! 🥹 De, ez legyen a mi problémánk! A bárányé pedig, hogy a töltött változata a húsvéti asztal elengedhetetlen tartozéka. Habár, eledelként ez a legismertebb formája, még sok-sok finom falat alapanyaga lehet. Ezért, ilyenkor, húsvétok tájékán, megvásárolok egy egészet, és különböző darabjait lefagyasztva, változatos eledeleket varázsolok belőlük az év folyamán.
    Mint minden húst, természetesen a bárányét is meg lehet darálni, és máris készülhet belőle egyiptomi kofta, vagy török köfte. Ezeket ugyan általában nyárson és parázson sütik, de, egy erdélyi konyhában fasírtformára is gömbölygethető. 😊
    Kevés húsból is készülhet (sok belőle sajnos soha nincs), és mégis jóllakhatunk vele, mert sok más finomság is kerülhet mellé köretként: friss zöldségek, pirított pita, párolt rizs, mentás joghurt, sült édeskrumpli. Fasírtunkba tehetünk fél kilónyi darált bárányhúst, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 2-2 evőkanál aprított petrezselyem- és mentalevelet, 1–1 kávéskanál sót, cayenne borst, őrölt köményt, fekete borst, 1/4 csésze zsemlemorzsát és 2 evőkanál darált mandulát. Természetesen a fűszerezést mindenki saját szája íze szerint adagolhatja.
    Ezúton pedig, higgyük, hogy Énekes bácsi feltámadásánál rendesebb vár mindnyájunkra! 🤓

matusinka.ro


Kérem ossza meg ismerőseivel: