Konyhai cikkek 500.

Berszán-Árus Csilla

Angyalbügyürű

    Kompótok, főtt gyümölcsök rám ne pazaroljátok bájaitokat, mert megszeretni benneteket úgysem foglak! Megenni meg pláne nem! Ellenben igen szívesen fogyasztlak natúr és lekvár (mondjuk, azt is főtt, de nincs leve) alakban. 😍 Tudta ezt már szépemlékű Nagyanyám is, aki gombóckészítés közben rólam, és igényeimről (kerülj engem plöttyedt szilva!) sem feledkezvén meg, néhány nudlit (billemácsik, gyurkamonya, angyalpicili, pucu, pöcsmácsik, angyalbügyürű, cicinka stb.) sodort nekem a tésztából, majd azt lekvárral tálalta. 😊 És, ha már ilyen ékes, ízes ez a magyar nyelv, hogy nudli szavunknak is tíz rokona van, akkor talán gyakorlatban sem érzi megbecstelenítésként, ha ízet kenünk rá. Természetesen szilvát (lerben sütöttet).
    Egyébként azt mondják a rossz nyelv(ész)ek, hogy talán a megy igénknek van a legtöbb szinonimája (kb.200), én meg hajlamos vagyok nekik ezt el is hinni, mert nép még a Földön nem járt, aki ilyen sokatmondóan, kifejezően battyogna, sompolyogna, csámborogna, ódalogna, csörtetne és csángálna. Ma reggel én is felkötöttem a nyúlcipőt, aztán nyakamba kaptam a lábam (elméletileg, gyakorlatilag meg biciklire pattantam 😆), hogy ebédre frissen készült nudli illatozhasson az asztalon.
    Tésztája: 50 dkg főtt, majd áttört, hideg (kevesebb lisztet vesz fel!) krumpli, kb. 25 dkg liszt, 1 tojás, a kanál zsír, kis só, összegyúrva, formázva, majd kifőzve. Jelzem: igen finom a mákos nudli is, álmatlanságban szenvedőknek kimondottan ajánlom!

matusinka.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: