Konyhai cikkek 53.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Tavaszi tekercs

    Vietnámról mindenkinek más-más juthat eszébe: elvesztett háború (vagy megnyert, nézőpont kérdése), kommunizmus, kaodaizmus [A kaodaizmus egy relatíve új, sajátosan vietnami monoteista vallás, amely a három ázsiai vallás – az indiai buddhizmus, a kínai taoizmus és konfucianizmus – világszemlélete mellett felhasználja a katolikus kereszténység tanítását is. – a szerk. megj.], selyemfestészet, csodálatos tájak, kedves emberek, rizsültetvény, párás forróság stb. 🙂
    Nekem ma (mivel érdeklődésem nagy gyakorisággal a gasztronómia felé irányul) a tavaszi tekercs rakott fészket a XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium miatt amúgy is ezerfelé csapongó gondolataim között. Nem is tudom, hogyan juthatott eszembe, az évszak sem stimmel, tekercset meg maximum a múzeumban, vagy a szétszerelt mosógépben láthattam. 🙂 Persze, ez sem akadályozhat meg abban, hogy szerény körülményeimhez képest megalkothassam a gyergyói változatát.
    Elsősorban, mivel hiánycikk a rizspapír (vagyis van a papírüzletben, de azt rendeltetésszerűen nem töltelékek tárolására használják), helyettesítem fagyasztott tésztával. A tölteléket – melyben fellelhető a hagyma, fokhagyma, murok, darált hús, csípős paprika, paradicsom – bazsalikommal, sóval, borssal ízesítem, természetesen julienre vagdosásuk után. Mindnyájukat összedinsztelem egy kis olajon, majd belecsavargatom az addigra kiolvadt, téglalap alakúra vagdosott lapokba.
    A szokásostól eltérően, a kis tekercseket nem bő olajban, hanem sütőben sütöm, megszórván őket egy kis reszelt sajttal és paradicsommal. A késztermék mellé mindenféle mártogatósokat kínálhatunk, például édes-savanyút, hogy mindez földrajzilag is stimmeljen. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy a gyermek most úgyis ezt eszi előszeretettel. 🙂 Úgy készítem, hogy a megfőzött édes–savanyú mártást (fokhagyma, paprika, murok, zeller, paradicsom, ananász, só, bors, cukor, ecet) botturmixszal pépesre igazítom.
    Finomabb, mint a többi, üzleti, tartósítószerben bővelkedő társa, úgymint a ketchup, egyébként meg, mielőtt mindenféle adalékanyagok hiányában megromlana, amúgy is elfogy. És, noha semmi köze mindehhez, a jó Isten tartsa meg soká a Figura Stúdió Színházat, és az ők kollokviumszervező jó szokásukat, még végeláthatatlan, hosszú éveken át! 🙂

(Forrás: hirmondo.ro)

tavaszi_tekercs1

Kérem ossza meg ismerőseivel: