Konyhai cikkek 532.

Berszán-Árus Csilla

Pierogi

    A lengyel konyha hagyományos töltött tésztája (imitt jegyezném meg, hogy nem összetévesztendő az orosz piroggal, amely kelt tésztából készült töltött batyu), mely formára a tortellinire hajaz, töltelékileg pedig a darált húsos alap mellett lehet krumplis, túrós, kolbászos, halas, gombás, zöldséges, gyümölcsös, avagy mindezek keveréke. Legszembeötlőbb mindezek közül a savanyú káposztás volt, mely számomra már felért egy jó Dolce&Gabanához. 😉
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl víz, 1,3 dkg vaj, só.
    A töltelékhez: 20 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 8 dkg füstölt szalonna, só, bors, kömény, babérlevél, víz és fehérbor.
    Elkészítése: Szakértő mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát (melyben vannak hiányosságaim, de azért összeállt), míg pihen összeállítjuk a tölteléket (pirítunk, majd dinsztelünk). A kinyújtott tésztából kerek pogácsaszaggatóval (pohárral) 8/10 centis átmérőjű körüket vágunk, közepére kis halomnyi tölteléket helyezve kettőbe hajtjuk, majd a széleit csinosan és mutatósan, ugyanakkor erősen összedolgozzuk (e folyamat a kukta töltött táska készítők legnagyobb ellensége 🤔). Forró, sós vízbe dobigáljuk, a víz tetejére érkezésük után még 3-4 percig főzzük. Megpirítjuk őket egy kis zsírban, tálalhatjuk sült szalonnakockával, hagymával, de adhatunk hozzá tejfölt is!

szekelykonyhaeskert.ro
Címfotó: Balázs Árpád


Kérem ossza meg ismerőseivel: