Konyhai cikkek 54.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Vinettatekercs

    Finom keleti élelem, teljes keleti kényelem. 🙂 Még mindig tekercs, még mindig a tányéron, és még mindig a keleti gasztronómiában kalandozva. Egyik alapanyag pedig a vinetta. Vidékünkön nemcsak magát a zöldséget illetik e névvel, hanem a belőle készülő krémet is. Mintha csakis erre lenne használható.

    Keverünk belőle a zakuszkába is, aztán teljesen megfeledkezünk róla. Pedig nagyon finom például a forró olajban kisütött vinettaszelet, amely e mai napon egyébként tekercsem külső rétegének alkotója. A vinettát hosszában szeletelem (hogy majd nyugodtan beleburkolózhassanak a henger alakúra formált fasírtjaim), sózom, kinyomkodom belőle a nedvességet, majd ahhoz is hozzájárulok, hogy a sercegő olajban aranysárga kéregre tehessenek szert. 🙂 Utána sülhetnek a fasírtok is, sajnos, csak sertéshúsból, mert a bárány hiánycikk nálunkfelé, mármint megboldogult állapotában, a hűtők polcain. 🙂

    A vinettaszeletekbe göngyölt fasírtok még paradicsom-, hagymaágyra fektetve, sütőben is sülnek, az ízkavalkád tökéletesebbé tétele érdekében. A végeredmény pedig krumplipürén nyugszik, majd néhány kovászos uborka is a tányérra téved, de csakis egyéni kívánságokra. 🙂 Aztán, ha még marad a kamránkban néhány kósza vinetta, készíthetünk belőle muszakát, ami a Közel-Kelet vinettaalapú, húsos főétele. Vagy esetleg alkothatunk ratatouille-t, francia lecsót, avagy escalivada-t, a katalán testvérét. És ne feledkezzünk meg a görög joghurtos vinettáról sem: sült vinettakockák, fokhagyma, joghurt, só, bors, pici olaj.

(Forrás: hirmondo.ro)

vinettatekercs

Kérem ossza meg ismerőseivel: