Konyhai cikkek 74.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Böf-saláta

    Böf-saláta, ha a helyi elnevezését használjuk, ámde, salade de boeuf, ha urizálunk, és történetesen nem idegen számunkra a francia nyelv sem. Ami ugyan idegen nyelv, de elsajátítható. 🙂 Tehát böf-salátánk egészen pontosan marha-salátát jelent, és ez az elnevezés akár találó is lehet, ha húslevesünket marhahúsból készítjük.
   Ugyanis Erdély-szerte, bevett szokás szerint, a húslevesben főtt zöldségekből és húsból készíti a jól nevelt háziasszony a francia salátának is nevezett előételt. Hogy miért is francia, az is megérne egy bekezdést, tudniillik inkább Oroszország felől támadott meg bennünket ez a ragály, ami szemmel láthatóan jól megfertőzte konyháinkat. 🙂 Persze, nem baj ez, mert ízletes, mutatós, előételek, svédasztalok alappillére ő. Bájosan elheverhet rajta akár a töltött tojás, sajt és sonka is. 🙂
    Baj csak akkor van, ha a családtagok nem eszik, csupán alkotója. Ki derekáról abszolút örömmel hiányolja a majonéz alkotta hurkát, ezért inkább nem rendeltetésszerűen használja a főtt zöldségeket, magyarán azon főtt állapotában, a fazékból kikapkodva fogyasztja. 🙂 Vagy esetleg krémlevest főz belőle, hiszen gyermeki gyomroknak is igen nagy szüksége van a tápláló zöldségre. Kis húslé, botturmix, tejföl (vagy joghurt, ha épp egészséges vásárlólistát készítettem 🙂), és máris új életre kelt a böf-salátánk.

(Forrás: hirmondo.ro)

bof_salata1

Kérem ossza meg ismerőseivel: