Konyhai cikkek 95.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Tornyos

    A málnáról (képzettársítás okán) mindig az alattomos csalán csípése jut először eszembe. ? De rögtön csatlakozik is hozzá a hangyáé és a szúnyogé.
    Kellemetlen és fájdalmas feladat a málna szedése, és ez még csak a kerti, nem is említettem az erdeit. Hiszen itt már a vérszívóknál nagyobb fenevadakkal való találkozás is veszélyeztetheti nyugalmunkat. ?
    Persze, mindezt feledteti velünk a (málna)vadászat izgalma, és bőséges jutalom lehet az illatos gyümölccsel teli veder is. ? És rögtön ezután következhetnek a kellemesebb gondolatok: málnalekvár, -kocsonya, -bor, -likőr és -sütemény. Mára a sütemény élvezete jutott, lévén ünnepi az alkalom. Ezért, és így készült ez az emeletes alkotás, ami ugyan látszatra kissé a pisai ferde toronyra hajaz, ellenben ízében teljesen elfogadhatóra sikerült. ?
    Alapja egy olyan vizes piskóta (4 tojásfehérje habbá verve, 8 kanál víz, szemmértékes mennyiségű cukor és liszt), amelybe kakaót, neszkávét és fahéjat kevertem (kapcsos tortaformában sütve). Első emelet: 900 g joghurt (kis műanyag vedernyi), 2 tasak vaníliás cukor, szemmértékes zselatin. Mely krém összeállítása után azon nyomban elhevert a kihűlt piskótán (kapcsos oldal visszatéve!), és mihelyt dermedt egy kicsit, következhetett rá a második emeletet alkotó málnás krém is: málna, cukor, zselatin (ízlés szerinti mennyiségben). ?

Forrás: hirmondo.ro

tornyos

Kérem ossza meg ismerőseivel: