Könyvbemutató

Kele Fodor Ákos: A szív vége

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár és a Figura Stúdió Színház közös szervezésében, a XIII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium keretében kerül sor Kele Fodor Ákos: A szív vége című könyvének bemutatójára. Ebben a kötetben a szerző felnőtt meséket tár elénk, a történetekben megjelenő karakterek és motívumok a cigány folklórból és mondavilágból kelnek életre, ezt jelzi a Cigány Újmesék alcím is. A könyvbemutatóra és a szerzővel való beszélgetésre szeretettel várjuk az érdeklődőket 2019. október 18-án, pénteken 16 órára a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár emeleti termébe.


Kele Fodor Ákos több évnyi kutatás alapján – a Grimm fivérek nyomdokaiba lépve – újraalkotta a honi cigányság több mint száz évvel ezelőtti, mára már csak néprajzi közlések lapjain hozzáférhető mítoszait; valamint mesékké formálta az ugyancsak XIX-XX. századi cigány hiedelmek mögött húzódó történeteket is, így téve hozzáférhetővé elfeledett értelmüket.

Mivel valós néprajzi adatokból felépülő hiteles „népmesék” születtek, ezért az illusztrációk is valós történeti emlékekből: archív fotókból készültek a szürreális fotómontázsok világszerte elismert művészének, Bán Saroltának köszönhetően.

Kérem ossza meg ismerőseivel: