Könyvbemutató

Szabó József János hadtörténész A Székelyföld körkörös erődítése 1940–44 című könyvét mutatják be február 24-én, kedden 17 órától a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.

A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.

Bemutatja: Demeter László.

A szerzőről

Mint hivatásos katona 2007-ben nyugállományba vonult, de mint hadtörténész továbbra is kutat és publikál. Feladatának tekinti a színvonalas ismeretterjesztést, így minden ilyen jellegű felkérésnek eleget tesz.

Hadtörténészként több mint egy évtizede kutatja Európa XX. századi országerődítéseit. Feltárta a Keleti-Kárpátokban a két világháború között kiépített magyar erődrendszert.

(Forrás: http://bunker.gportal.hu, ugyan itt olvasható az önéletrajza.)

Kötetéről így ír:

„Könyvemben a második bécsi döntés utáni négy esztendő történései közül Székelyföld katonai védelemre való felkészítését vizsgálom. Ez a könyv lényegében a 2002-ben megjelent Árpád-vonal című (Timp Kiadó) könyvemnek a folytatása, mert nem szakítható ki abból a nagy országerődítési munkálatokból, amelyet a két világháború közötti időszakban a magyar hadvezetés végzett. Az Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban kiépített magyar erődvonal a háború kezdetére torzó maradt, mert a déli szárnyán ott volt a székelyek földje sérülékenyen körbezárva az ellenséges Romániával. Mindössze egy 70 kilométer széles „híd” kötötte össze az ország nagyobbik részével, ami igen messze volt. Erődíteni kellett tehát, mert aki gyenge, az erődítéssel teszi biztonságosabbá otthonát. Pedig a magyar politika erősnek érezte magát, mert támadó akciókat tervezett, de gyenge is volt, mert erődített. Az Árpád-vonal kutatása során számos olyan forrás került a kezembe, ami nem tartozott szorosan a nagy erődvonal történetéhez, hanem Székelyföld körkörös erődítésére vonatkozott. Most jött el az idő, hogy ezeket a kutatási eredményeket közreadjam.”

A kiadvány tartalmából

– A székelyekről és Székelyföldről dióhéjban

– A békétlen béke

– A határőrizet és a határvédelem elmélete

– A határ őrzői és védői

– Székelyföld körkörös erődítése

– Akik építették

– Háború Székelyföldön

– A háború természetrajza

– Szovjet katonák a magyar védelemről

Minden érdeklődőt szívesen látnak!

konyvbemutatotvkisebb_kisujsag_cover
Kérem ossza meg ismerőseivel: