Korlátozásokat helyeztek kilátásba Romániában az országutakon és a vasúton

A hőség a hét végéig kitart

    Korlátozásokat helyeztek kilátásba Romániában, elsősorban az Erdélyt sújtó hőség miatt, az országutakon és a vasúton.
    A vasúti infrastruktúrát kezelő CFR Infrastructura társaság kedden közleményben tudatta: ahol és amikor a helyzet megköveteli, csökkentik a vonatok sebességét a közlekedés biztonsága érdekében. A közlemény szerint a hét végéig folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályát, és azokban az időintervallumokban, amelyekben a sínek szintjén a hőmérséklet meghaladja az 50 fokot, és a helyzet megköveteli, óránkénti 20-30 kilométerrel csökkentik a vonatok sebességét. 
    A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) is tudatta, hogy szerdán és csütörtökön korlátozásokat vezethetnek be a romániai országutakon. A társaság szerint a nap legmelegebb óráiban betilthatják a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését azokban a térségekben, amelyekre vonatkozóan az országos meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs színű) figyelmeztetést bocsátott ki a hőség miatt. 
    A CNAIR közleménye szerint az esetleges tilalom nem vonatkozik a személyeket, élő állatokat, romlékony élelmiszert, postát vagy üzemanyagot szállító járművekre, valamint azokra, amelyek sürgősségi beavatkozások helyszíneire tartanak. 
    “A korlátozás az aszfaltozott utak megóvása miatt szükséges. A hőség miatt megolvadt útburkolat ugyanis deformálódhat a nehéz járművek súlya alatt” – áll a CNAIR közleményében. 
    A román meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs színű) figyelmeztetést bocsátott ki szerdára és csütörtökre Erdély szinte valamennyi megyéjére és a Vaskapu Duna-szoros térségére. Az ország többi megyéjében, valamint Hargita, Kovászna és Brassó megyében első fokú, sárga figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint szerdán és csütörtökön Erdélyben 36-39 fok közötti hőmérsékleti csúcsértékek várhatók. A meteorológiai előrejelzés szerint a hőség a hét végéig kitart.

Gazda Árpád/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: