Korlátozzák a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árát

Az árkorlátozás március 31-éig lesz érvényben

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be a kabinet ülése után Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón rámutatott, a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor esetében köbméterenként 400 lejben korlátozták a végső felhasználóknak számlázható árat. “Ez azt jelenti, hogy a lakosság, de az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz” – fogalmazott.

A sürgősségi rendelet a tűzifa árának korlátozása mellett árplafont vezet be a fűtéshez használt brikettre és pelletre is. A brikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pellet tonnánkénti árát pedig 2000 lejben korlátozzák.

A sürgősségi rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után tíz nappal lép életbe. Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, azaz március 31-éig lesz érvényben.

Az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek minősül, és 3 ezertől 5 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető – nyomatékosította a miniszter.

Az újságírók felvetésére, miszerint az eredeti tervezet 500 lejben korlátozta volna a tűzifa árát, Dan Cărbunaru kormányszóvivő azt mondta, hogy a miniszterelnök kérésére módosítottak az összegen.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: