Korszerű irattár Gyergyószentmiklóson

A régi szülészet épületében

Rendszerezve, megfelelő körülmények között, polcokon találhatók mára a korábban nem megfelelő körülmények között, a pincehelyiségben tárolt iratok. A régi szülészet épületében speciálisan irattári célra létrehozott és átalakított felület, tűzbiztonsági berendezésekkel, megfelelő nyílászárókkal, biztonsági berendezésekkel, a villamos hálózat rendbetételével, berendezéssel együtt 4 raktárhelyiségből, egy folyosóból és egy irodahelyiségből áll – összfelülete 178,03 négyzetméter.

1875-2011 közötti anyagok találhatók itt, melyeknek legfőbb részét a városi tanács és az önkormányzat dokumentumai, a Csanód vállalat anyagai és a kollektív gazdaság iratai teszik ki. Kimondottan történelmi iratanyag itt nincs, a lakosság számára az ügyintézésben nyújt segítséget az irattár. Az adatokat a témával foglalkozó szakirodán kell kérvényezni, majd a kérésben foglaltakat hivatalból továbbítják a levéltárosnak.

irattar1

Gál Levente levéltáros januárban mutatta be az irattárat a sajtónak. Elmondása szerint számos érdekesség kitűnik az anyagokból – például egyértelmű, hogy dr. Fejér Dávid mikortól lát hozzá a munkához, hiszen az anyakönyvi adatok látványosan bizonyítják a lakosság egészségi állapotának javulását ekkortól. A meglévő anyagok feldolgozása folyamatos, mindeközben pedig a lakossági kérésekre is igyekeznek választ adni.

Az okirat-anyag mintegy 70%-át sikerült eddig feldolgozniuk a szakembereknek. Az irattár jelen pillanatban két alkalmazottal működik.

Kérem ossza meg ismerőseivel: