Körülbelül 250 hektáron tették tönkre a silókukorica-termést a medvék Hargita megyében

Pontos adat nincs, mert sokan nem fordulnak a hatóságokhoz kártérítésért

Körülbelül 250 hektáron tették tönkre a silókukorica-termést a medvék Hargita megyében ezen az őszön – derül ki a termesztők bejelentéseinek eddigi összegzéséből.

Romfeld Zsolt, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint ugyanakkor a kár sokkal nagyobb, mert sokan nem kérnek kárpótlást, így nem szerepelnek a nyilvántartásban.

Az igazgató arról számolt be az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a kárbejelentések alapján a terület 15-40 százalékán tehették tönkre a medvék a silókukoricát, de pontos adat nincs, mert sokan nem fordulnak a hatóságokhoz kártérítésért.

Elmondása szerint a medve kedvelt csemegéje a silókukorica; a nagyvad beveszi magát a kukoricatáblába, és mindaddig ott időz, amíg a betakarítás el nem kezdődik. A parcellákban hatalmas, letaposott területek maradnak utána.

A legtöbb bejelentés Alcsík, Felcsík térségéből, illetve a Maros völgyéről és Gyergyó környékéről érkezett.

Romfeld Zsolt azt mondta, a medve sokszor a lakott települések közelében garázdálkodik, gazdaságok kerítése mögött, még villanypásztorral ellátott telkeken is; ha egyszer befészkelte magát egy táblába, a gazdák nem merik elkergetni onnan.

A várható károk miatt a termesztők nagyobb területeket vetnek be silókukoricával, számolva azzal, hogy a termés 20, 30, akár 40 százaléka is medvék táplálékává válik.

A kártérítés nem fedezi a valós kárt, ugyanis a termesztés költségeit veszik figyelembe, és nem azt a termésmennyiséget, amennyit az elpusztított területről betakarítottak volna – tette hozzá az igazgató.

Hargita megyében több mint 2000 hektáron termesztenek silókukoricát.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: