Kós Károly emlékkiállítás

Igen értékes emlékkiállítás nyílik hétfőn 18 órakor a Tarisznyás Márton Múzeumban. Kós Károly, az egyik legnevesebb magyar építész 1912-ben történt hazatelepedését nem csak az ő, hanem a magyar építészet szempontjából is sorsdöntőnek számítják.

A nagy erdélyi alkotó, közéleti ember, író, nyomdász, művelődésszervező gondolkodását és elveit is feltáró anyag tanulmányozásával közelebb kerülhetünk a XX. század egyik legjelentősebb, egész életében példát mutató személyiségéhez.

Gyergyószentmiklóson egyetlen épületet tervezett, néhai dr. Csíki János házát a Kossuth Lajos utcában. Kápolnaterve is volt az 1916-ban leégetett gyilkostói kápolna helyett, ami aztán soha nem épült fel. Gyergyószentmiklós ennyivel büszkélkedhet.

A megnyitó annyiban nyújt többet, hogy a kiállított anyag mellett Ferencz-Mátéfi Kriszta művészettörténész, Köllő Miklós műépítész és dr. Márton László mérnök, műszaki író beszél Kós építőművészetéről, életéről.

A Budapest Főváros Levéltárával közösen rendezett kiállítás október 5-ig látogatható. Rendezője Anthony Gall, napjaink legismertebb Kós Károly-kutatója, egyebek mellett a gyilkostói Szent Kristóf kápolna tervezője és Fabó Beáta. Gyergyószentmiklós e vándorkiállítás 8. állomása.

Kérem ossza meg ismerőseivel: