Kövér László Háromkúton

„Aki veszélyezteti az iskolai oktatást, merényletet követ el a jogok ellen”

    Kövér László szerint aki támadja az emberek jogát az anyanyelvükhöz, aki rombolja a családi, vallási és nemzeti közösségüket, veszélyezteti az iskolai oktatást, a következő nemzedékek számára továbbadható és gyarapítható közösségi tudást, az roncsolja az emberek azonosságtudatát, és merényletet követ el a jogok ellen.
    Az Országgyűlés elnöke a Székelyföld keleti peremén fekvő Háromkúton mondott beszédet hétfőn a tanévnyitó ünnepségen, az újraépített iskola avatásán. A gyimesi csángók által lakott, de a moldvai Neamţ megyéhez csatolt, 180 lakosú elszigetelt településen közadakozásból építettek új iskolát, miután a régi épület 2012-ben leégett.

haromkut_iskola
    Kövér László emlékeztetett arra, hogy az Európai Uniót megalapítói a kereszténység értékeinek és az európai nemzetek együttműködésének fundamentumára helyezték, de az EU ma sem a keresztény örökségével, sem a nemzeti önazonosság kérdésével nem tud mit kezdeni.
    “Márpedig Európa keresztény önazonosságának visszaépítése nélkül (.) és mintegy negyven millió európai polgár nemzeti közösségeinek az autonómiához való joga elismerése nélkül az Európai Unió nem válhat a világ jövőjét meghatározni képes erős gazdasági, politikai és kulturális együttműködési rendszerré” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.
    Kövér László nyomatékosította: az élhető európai jövő érdekében minden nemzeti közösségnek gazdaságilag és kulturálisan is növelnie kell teljesítményét. Hozzátette, a magyaroknak és románoknak egymás érdekeit nem sértve kell összeadniuk erőiket.
    “Mi, magyarok erőt akarunk adni egymásnak, és erőt akarunk meríteni egymásból azért, hogy mindenhol megmaradjunk és gyarapodjunk a szülőföldünkön, azért, hogy értékeiben erősíthessük és javaiban gyarapíthassuk az élet oldalán álló Európát, a mi igazi Európánkat. Számunkra ez a határokon átívelő magyar nemzeti együttműködés értelme és célja” – jelentette ki Kövér László.
    A Országgyűlés elnöke azért biztatta tanulásra a háromkúti iskola diákjait, hogy a megszerzett tudás által jól képviselhessék “az önmagát megőrizni képes, és mindig az életre szavazó magyarságot és európaiságot”.
    Az újraépített három tantermes háromkúti iskolában 22 gyermek tanul, akiknek a település elszigeteltsége miatt nem lenne lehetőségük más iskolába ingázni. Az elmúlt három évben magánlakásokon folyt az iskolai oktatás a faluban. Az új épület felépítését a Bethlen Gábor Alap 8,5 millió forinttal támogatta.

(MTI)
(Fotók: Haáz Sándor/MTI)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: