Követendő példa

Tegnap lemondott polgármesteri tisztségéről Ráduly Róbert Kálmán, mert vádat emelt ellene a Korrupcióellenes Ügyészség.

Egy EU-konform közéleti környezetben ez nem lenne egy kirívó eset, nem is kellene különösebben foglalkozni vele. A mindennapi normalitás része lenne.

Romániában viszont más a helyzet. Egy olyan politikai közegről beszélünk, ahol, kockára téve a magyar érdekképviselet hitelességét, megyei tanácselnök ortodox püspökön keresztül próbál saját javára befolyást nyerni, vagy volt magyar nemzetiségű miniszter parlamenti immunitás mögé bújva próbálja kikerülni az igazságszolgáltatás előtt való „megmérettetést”; ahol maga a miniszterelnök is hasonló gyakorlattal kockáztatja az egész ország hitelét. Ilyen közegben igenis különösnek hat, hogy egy közéleti személy „becsületbeli” motivációkat is bevisz a döntéseibe, látszólag saját érdekei ellen. Látszólag, mert természetesen Ráduly Róbert Kálmánt megilleti az ártatlanság vélelme, és természetesen bíznunk kell az igazságszolgáltatás pártatlanságában és szakmaiságában.

Üdvözöljük bátorságát és emberileg kitartást kívánunk neki. Ugyanakkor felszólítjuk az összes magyar közéleti személyiséget, aki hasonló helyzetbe kerül: kövessék példáját, helyezzék magukat a választópolgárokkal egy szintre a törvény előtt.

Meggyőződésünk, hogy csak egy hiteles, nem zsarolható, erkölcsi- és törvényi támadási felületektől mentes, átlátható politikai képviselettel folytathatjuk eredményesen magyar nemzeti közösségünk útját az önrendelkezés felé. Mert végső soron ez a cél, amelyet egyetlen pillanatban sem téveszthetünk szem elől.

Jakab Attila

az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke

 

Tőke Ervin

Csíkszéki elnök

 

Sándor Lajos

Udvarhelyszéki elnök

 

György Endre

Gyergyószéki elnök

Kérem ossza meg ismerőseivel: