Sok értékes projekt került támogatásra Gyergyó térségében

Közel 14 millió lejt osztott szét a településeknek Hargita Megye Tanácsa

A helyi költségvetések kiegyenlítésére kapott, áfából és jövedelemadóból származó 13 944 000 lej kiutalásáról Hargita Megye Tanácsa a február 28-i, Zetelakán tartott soros havi ülésén döntött. A helyi önkormányzatok online űrlap kitöltésével jelezhették igényüket, hogy milyen beruházásra szeretnének támogatást kapni. Az Itthon, család, jövő! szlogen jegyében, jól meghatározott pontrendszer alapján, a polgármesterekkel való előzetes konzultáció mentén egyenlítették ki a helyi költségvetéseket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a helyi költségvetések mostani kiegyenlítését egy átlátható folyamat előzte meg az online igénylési űrlapoknak köszönhetően, mivel az követhető volt, és a konzultáció, kibeszélés tekintetében is újdonságot jelentett.

Persze voltak olyan igénylések, amelyeknek nem tudtunk eleget tenni, hiszen mint már többször elmondtam, ez nem a milliós beruházásokról szól. A megyei tanács testülete felelős döntést hozott, az Itthon, család, jövő! szlogenünk jegyében vitattuk meg az érintettekkel és bíráltuk el a kérelmeket, így sok értékes projektet tudtunk támogatni. Ennek a döntésnek hatása lesz a lakosság biztonsága, a fiatalok itthon maradása, a munkahelyteremtés tekintetében. Minden olyan közösséget igyekszünk segíteni, amelyikben van tenni akarás, összefogás, és egy kis segítségre van szüksége, vagy a segítségünkkel nagyobb összefogás, nagyobb eredmény várható. Tehát ez a döntés a megye fejlődését szolgálja – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Gyergyó térségében a borszéki kezelőközpont befejezésére is utaltak ki támogatást.

borszek_kezelo_kozpont

600 ezer lejjel támogatják a borszéki kezelőközpont építését.

A Gyergyóalfalvi Önkéntes Sürgősségi Közszolgálat felszerelés vásárlására kapott pénzt, valamint a borzonti kultúrotthon javítási munkálataira. Gyergyócsomafalva a Csalóka óvoda felújítására, felszerelésére és bölcsőde létrehozására, óvoda építésére, a Borsos Miklós tér rendezésére, a Köllő Miklós Általános Iskola felújításának tervezésére, valamint parcellázási tervek elkészítésére kap támogatást. Ditró községe a 65-ös községi út javítására költhet. Gyergyóremete a kezelőközpont beruházásának műszaki és gazdasági tervezésére kap támogatást. A Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat vásárolhat felszerelést, valamint árkok takarítására és patakmeder mélyítésére költheti a kiutalt támogatást Szárhegy községe. Gyergyószentmiklós a Fanfara Egyesületnek hangszerek vásárlására használhatja a pénzt, továbbá a Pittypang napközi bejáratának kialakítására, a Salamon Ernő Gimnázium műhelyének és a Csíky-kert felújítására, a Vaskertes Általános Iskola felszerelésére, valamint a Caritas vidékfejlesztési programjának támogatására és tangazdaság fejlesztésére költhet.

pitypang_ovoda

A Pitypang óvoda bejáratánál levő udvar rendezésére megszavaztak 40.000 lejt.

salamon_erno_muhely

200 000 lejt támogatást szavaztak meg a Salamon Ernő Gimnázium udvarán található műhelyek átalakítására.

csiki_kert_palya

A Csiky-kertben található kis pálya felújítására 50 000 lejt szavaztak meg.

Gyergyóújfalu a tekerőpataki kultúrotthon nyílászáróinak cseréjére, ugyancsak a tekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskola részleges felújítására valamint az újfalvi orvosi rendelő felújítására és bővítésére költheti a támogatást.

tekeropatak_kulturotthon

A tekerőpataki kultúrotthon nyílászáróinka cseréjére 40 000 lejt szavaztak meg.

tekeropatak_tarisznyas_marton_iskola

A tekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskola részleges felújítására 41 000 lejt szavaztak meg.

Tölgyesen a helyi múzeum számára bútorzatvásárlásra, a régi iskola ünnepségeinek helyet adó terem építésére, a 127-es jelzésű megyei út mentén járda kialakítására és vízelvezetésre költhetnek többek között. Vaslábon és Marosfőn a járdák szélesítésére kaptak támogatást.

A polgármesterek által igényelt beruházások listája megtekinthető a http://investitii.hargitamegye.ro/ oldalon. Hargita Megye Tanácsa az előző években is pályázatok alapján döntött a helyi költségvetések kiegyenlítéséről (http://judetulharghita.ro/alocari.html), ám az idei, online módszer követhetőbb, átláthatóbb.

Borboly Csaba a helyszínről élőben jelentkezett, és részletezte a zetelaki tanácsülésen hozott döntéseket, a videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1453645761321185/

Kérem ossza meg ismerőseivel: