Közel 50 millió lejre beruház idén a megyei utakra Hargita Megye Tanácsa

Folytatódnak az egészségügyi beruházások is

Hargita megye idei költségvetése a 2022-es évre több mint 504 millió lej a bevételi oldalon és meghaladja az 546 millió lejt a kiadások oldalon.

Hargita Megye Tanácsa saját költségvetése pedig meghaladja a 242 millió lejt a bevételi oldalon, valamint a 258 millió lejt a kiadások oldalon.

Ebből közel 50 millió lej a megyei utakra szánt beruházások értéke, amelyből az új beruházások értéke több mint 13 millió lej.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán ismertette a Csík-térségben folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseket.

https://fb.watch/bEhwlfnGSB/

A csíki térség egyik legnagyobb beruházása a 123-as jelzésű megyei út Csíkszentmárton és az egerszéki eltérő közötti szakaszának felújítása, ahol idén már az első réteg aszfalt leterítése is megtörténik. Az egerszéki eltérőtől a megyehatárig pedig tervezés alatt van a szakasz.

Folytatják a munkálatokat a Gyimesekben is a 127A jelzésű úton, ahol prioritás a lakott területeken kiépíteni az árvízvédelmet, hidakat és támfalakat beépítve.

Tervezés alatt van a 125-ös út is Csíkdánfalvától Kovácspéterig, amely révén a Csíki- és a Gyergyói-medence között lesz egy újabb átutazható útszakasz.

Folytatódnak az egészségügyi beruházások is.

műtőblok építése is folytatódik, amelyre idén 3,2 millió lejt szánnak a költségvetésből.

Idén üzembe helyezhetik a helikopter leszállót.

A tüdő- és fertőzőosztályának helyet adó új épület tervezésére és kivitelezésére, valamint a Sürgősségi Betegellátó Egység bővítésére szintén tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzésre beérkezett ajánlatok elbírálása következik. Ezen beruházásokat az Országos Beruházási Társaság (CNI) közbeszerezteti és bonyolítja le. Szintén a beruházási társaság vette át a járóbeteg rendelő felújítását is, amely jelenleg már tervezés alatt áll.

Újabb orvoslakások készülnek el a Nagy Laji-dombján. További száz lakás van tervben, amelyet az Országos Lakásügynökség beruházása lesz majd.

A terv, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó összes osztályt egy helyre költöztessék, javítva ezzel az egészségügyi szolgáltatásokat.

Csíkszereda önkormányzatával, a Sapientia egyetemmel és a vállalkozói szférával közösen pedig egy inkubációs központ létrehozása a cél a megyeközpontban.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, minden elkezdett beruházást folytatni kell és az újakat is el kell indítani, amelyre a megyei tanácsnak saját forrásából nincs kerete, éppen ezért nagyon bíznak a beküldött pályázatok sikerességében úgy a kormány, mint az EU-s támogatási alapoknál. Mint mondta, nagy reményeket fűznek az Anghel Saligny-programhoz is, ahová összesen 14 megyei útszakasz felújítására tettek le pályázatot, amelyek teljes beruházási értéke csaknem 850 millió lej. A csíki térségből a Csinód felé vezető út lenne a legfontosabb. A támogatást nyert beruházásokra szánt saját összeget így más beruházásokra fordíthatják – A beruházások révén új munkahelyek jönnek létre és egy biztonságosabb megyét építünk. A megye minden sarkában zajlanak a munkálatok, kész terveink vannak új fejlesztések elindítására is, amelyekre forrásokat kell lehívnunk. Elkészültek az ágazati stratágiáink is 2030-ig – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

A beruházások mindegyikét megtalálják a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon.


Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Kérem ossza meg ismerőseivel: