Közösen felügyelik a kovácspéteri út karbantartását

Hargita Megye Tanácsa az erdészettel és a közbirtokosságokkal egyeztetett

Zajlanak a karbantartási munkálatok a megyei utakon is. A Balánbánya–Kovácspéter–négyes kilométerkő közötti úton kövezési munkálatokat végeznek, a szakaszon összesen 5 700 köbméter törtkövet terítenek le, valamint kilenc átereszt javítanak meg vagy cserélnek ki, ha ez szükséges. A négyes kilométerkő és Kovácspéter között már elvégezték a kövezést. Ennek kapcsán október 5-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, és a megyei tanács Műszaki Vezérigazgatóságának kollégái az érintett községvezetőkkel, az erdészettel és a közbirtokosságok vezetőivel.

Hargita Megye Tanácsának testülete a szeptemberi, madéfalvi kihelyezett ülésén fogadta el a megyei utak karbantartására elkülönített 11 millió lejt. A sáncok és átereszek takarítását, valamint a kátyúzásokat követően elkezdték a kövezési munkálatokat is. Mint azt Borboly Csaba említette, mivel a kormány későn egészítette ki a költségvetést, ezért most versenyt futnak az idővel, hogy a karbantartási munkálatok a tél beállta előtt elkészüljenek. Ehhez a megyei tanács vezetője szerint arra is szükség van, hogy az utat használó közbirtokosságokkal és az erdészettel közösen, kalákában ellenőrizék, hogy a nagy anyagmennyiség bedolgozásra kerüljön. Ugyanakkor közös vállalások is elhangzottak, annak érdekében, hogy az útszakasz hosszútávon használható legyen. A legfontosabb vállalás, hogy a fakitermelő tevékenységet az őszi esős időszakban és a tavaszi hóolvadás során korlátozzák, vagy teljesen felfüggesztik, hogy az ilyenkor meggyengülő utat ne rongálják a rönkszállítókkal. Ugyanakkor a területtulajdonosok az út mellett 5–10 méterrel kivágják a fákat, ahol ez szükséges, hogy minél több napfény érje az úttestet, ezzel is felgyorsítva az esőzések utáni száradást. Egy-egy kitermelés során és annak végeztével pedig fokozottan ellenőrizni fogják, hogy a fahulladék megfelelően legyen eltakarítva úgy az úttestről, mint a sáncokból. A megbeszélés végeztével abban is megegyeztek, hogy a hónap folyamán egy közös terepszemlét is tartanak, hogy kijelöljék azon szakaszokat, ahol az említett beavatkozásokra szükség lesz.

KovacspeterBalanbanyaKovezes_2018okt5 (2)

Borboly Csaba szerint a közös odafigyelésre azért van szükség, mert a kormány kiszámíthatatlan, így nem bízhatnak abban, hogy jövőre is sikerül ekkora munkálatot elvégezni az út erősítésére, viszont biztosítani kell az átjárhatóságot. – Csíkszék és Gyergyó-térsége között ez az út egy újabb összeköttetést jelent. Székelyföldön belül a térségek között átjárhatóság fontos, hiszen gazdasági, kulturális és turisztikai fejlődést hoz a térségnek, ugyanakkor a lakók mindennapjait is megkönnyíti – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a téli időszak alatt a megyei tanács részéről vállalták saját gépparkkal az időszakos hótalanítást.

Jelenleg a 125A jelzésű megyei út, négyes kilométerkő és Kovácspéter közötti szakasz teljes felújítása tervezési fázisban van.

Kérem ossza meg ismerőseivel: