Közzétették a kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztásának eredményeit

A második számítógépes elosztásra szeptember 7-én kerül sor

Közzétették hétfőn az admitere.edu.ro weboldalon a kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztásának eredményeit.

A nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgáján a jelentkezők 73,6%-a ért el 5-ösön felüli átlagot. A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga adja.

A második számítógépes elosztásra szeptember 7-én kerül sor.


112.809 nyolcadik osztályt végzett tanulót (98,85%) osztott szét hétfőn az informatikai rendszer a középiskolai helyekre, a jelentkezési űrlapjukon bejelölt opciók alapján.

Az admitere.edu.ro honlapon közzétett adatok szerint összesen 114.115 tanuló töltötte ki a beiratkozási íveket. Közülük első lépésben 112.809 tanulót (98,85%) osztottak szét a középiskolákban a jelentkezési űrlapjukon bejelölt opció szerint. A diákok összesen 1.660.253 opciót jelöltek meg, ami átlagban 14 opciót jelent tanulónként – tájékoztat a tanügyminisztérium.

Az utolsó bejutási átlag szerint az ország öt legjobb líceuma a következő (valamennyiben tízes volt az első bejutó médiája):

* Sfântul Sava Főgimnázium, Bukarest: 9,61
* Tudor Vianu Főgimnázium, Bukarest: 9,57
* Gheorghe Lazăr Főgimnázium, Bukarest: 9,50
* Emil Racoviţă Főgimnázium, Kolozsvár: 9,45
* Mihai Viteazul Főgimnázium, Bukarest: 9,45

Az oktatási tárca közlése szerint 1.306 tanulót sehova sem lehetett besorolni, mert nem jelöltek meg elégséges számú opciót. Ezeket vagy a speciális esetek elbírálási időszakában (július 16-18.) vagy a szeptember 7-ére beütemezett, második besorolási fordulóban osztják el, azokkal a tanulókkal együtt, akiknek még pótvizsgázniuk kell valamilyen tantárgyból, vagy valamilyen más okból nem vettek részt az első elosztásban.

A jelentkezők július 10-e és 13-a között iratkozhatnak be abba az oktatási intézménybe, ahova a számítógépes elosztás révén bekerültek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: