Külföldön munkát vállaló szülők kötelezettségeiről

Gondoskodjon gyermeke biztonságáról!

1. Ha mindkét szülő külföldre megy dolgozni, vagy ha elvált/egyedül neveli gyerekét, és külföldön tervez munkát vállalni

Azok a szülők, akik külföldön dolgoznak vagy tervezik, hogy külföldön vállalnának munkát, kötelesek értesíteni a helyi polgármesteri hivatal Szociális Osztályát, és egyúttal kötelesek megnevezni egy olyan személyt, gyámot, aki a gyerekük gondját viseli a távollétük alatt. A gyámsági kérést a bíróság pár napon belül jóváhagyja, de a kereset benyújtását a városháza intézi. Az eljárás ingyenes.

A megnevezett gyám a következő feltételeknek kell megfeleljen:

legkevesebb 18 éves
a családdal rokoni viszonyban kell legyen, IV. fokú rokonsági fokkal bezárólag (nagyszülő, testvér, nagynéni, nagybácsi, unokatestvér)
• meg kell feleljen a gyermeknevelés anyagi és erkölcsi követelményeinek.

A 257/2013-as törvény értelmében, 40 nappal az ország elhagyása előtt kötelesek a szülők jelenteni ezen szándékukat a Szociális Osztályon. Amennyiben a bejelentés elmaradt, akkor ezt annak a személynek kell megtennie, akire a gyerek van rábízva.

2. Ha a házastársak/élettársak egyike megy külföldre dolgozni

Abban az esetben, ha a házastársak vagy élettársak közül csak az egyik szülő megy külföldre dolgozni, szintén be kell jelenteni a városházán, de nem kell hivatalos gyámot kinevezni.

Miért fontos ez az intézkedés?

Az intézkedés a gyerek javát szolgálja.

Védettséget, biztonságot nyújt a gyereknek, ha van egy gyámja, aki a jogainak biztosítását és érvényesítését felügyeli (pl. ha a gyerek táborba, osztálykirándulásra megy, külföldre kirándul, kórházba kerül, orvosi beavatkozásra van szüksége, iskolai problémái vannak, pszichológiai tanácsadásra van szüksége, hivatalos ügyek, személyi igazolvány és más iratok, különböző támogatások, segélyek elintézése rendezése esetén, ha bántalmazzák, ha elhanyagolják a gyereket).

 

Bővebb információk:
Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala

Szociális Osztály
Kárpátok utca 5. Szám
Tel: 0366-139917, 0266-364494

Jelenleg a Szociális Osztályon 174 gyerek van nyilvántartásba véve, ebből 47 családot látogatunk, ahol egyik szülő dolgozik külföldön és 13 gyereknek van kinevezve törvényes képviselő bíróságon keresztül.

Kérem ossza meg ismerőseivel: