Külön jelentés foglalkozna a medvekérdés kapcsán az emberi élet védelmével

A személyi biztonság kérdése hangsúlyosabb lesz a LIFE programban

Megszavazták Borboly Csaba emberi élet és tulajdon védelméről szóló javaslatát a Régiók Bizottsága (RB) február 9-i plenáris ülésén. Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslata alapján az RB a jelentésében felszólítja az Európai Bizottságot: a projektkérelmek értékelése során vegye figyelembe, hogy az adott projekt milyen mértékben tartalmazza olyan szabályok kidolgozását, amelyek összehangolják az emberi élet védelmét a védett kategóriába tartozó állatok védelmével. Ennek értelmében a LIFE program nagyobb figyelmet szentelne ezentúl az olyan projekteknek, amelyek célja az emberi biztonság, az élet és tulajdon védelmének garantálása.

IMG_20170208_1538451A LIFE program további három fontos előírást tartalmaz, Borboly Csaba javaslatait a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság tavaly év végi ülésén szavazták meg. (Erről szóló hírünket lásd itt: http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/foglalkozni-kell-a-medvetamadasok-tuleloinek-maradando-testi-lelki-seruleseivel.html) Egyrészt olyan innovatív, válságkezelő intézkedések fejlesztését és integrált alkalmazását javasolta, amelynek célja az állatok eredeti élőhelyükön való megtartása. Másrészt kiemelt figyelmet kell tulajdonítani az olyan projektek támogatásának, amelyek célja a védett állatok kategóriába eső fajok populációjának és életterük méretének statisztikai felmérése. Harmadrészt pedig a megyeelnök javasolta, hogy új mutatókkal mérjék a LIFE sikerességét, ezeket egyszerűsítsék, mivel számos mutató nem értékelhető hitelesen a projektek időkeretében.

A munka itt nem ért véget, célunk, hogy külön jelentésben foglalkozzunk ezzel a témakörrel, amely részletesen kitérne annak vizsgálatára, hogyan lehet kezelni a veszélyeztetett fajok esetében a helyi sajátosságokat és a védelmi szabályokat, a fajok sajátosságaiból adódó speciális társadalmi hátrányokat, valamint az ezekből származó veszélyeket. Mindezt elmondtam a plenáris ülésen, az egyperces hozzászólásomban, hangsúlyozva a romániai medvepopuláció számának jelentős mértékű növekedését. A külön jelentésben a megelőzésre és a lehetséges előnyök tényleges kihasználására fektetnénk nagy hangsúlyt – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyeelnök egyperces hozzászólásáról az Európai Néppárt is bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán: https://www.facebook.com/EPPGroupCoR/photos/a.235003446553872.60254.200559876664896/1182697145117826/?type=3&theater

Borboly Csaba élő bejelentkezésének videója:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1189431044437610?notif_t=notify_me_page&notif_id=1486626497455608

Hargita Megye Tanácsa elnökének Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Kérem ossza meg ismerőseivel: