Különdíjakat kaptak a gyergyószentmiklósi gyerekek

Székely kapuk fotó- és rajzkiállítása a csíkszeredai megyeházán

Február 15-ig megtekinthető a csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítóterében annak a fotó- és rajzpályázatnak az anyaga, amelyet a Hargita Megyéért Egyesület hirdetett a tavalyi év végén. Az Aki tiszta vizet hordoz, az itten bátran bejöhet elnevezésű pályázatra székely kapukat, illetve székely motívumokat ábrázoló munkákat vártak. A pályázat az egyesületnek azt a tevékenységét is népszerűsíti, amelynek keretében Hargita Megye Tanácsával közösen a székely kapuk mentésén, felújításán dolgozik.

A pályázatra 192 rajz és 198 fotó érkezett, gyerekektől és felnőttektől egyaránt. Ezekből a kiállítást a múlt héten nyitották meg, illetve díjazták a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt munkákat, valamint a közönség kedvenceit.

Az eseményen Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elődeink értékteremtő munkájáról beszélt, amikor felhasználták a természetben fellelhető elemeket, mint például a kő, a fa. Ennek nyomán maradtak fenn a székely kapuk is, amelyek motívumaikban hordozzák elődeink sorsát, elmondják, hogy kik vagyunk, illetve hogy milyen irányba kell haladjunk, fogalmazta meg az alelnök. Értékteremtésnek nevezte a kiállított munkákat is, hiszen ezek a székely kapukat, motívumokat egy bizonyos pillanatban örökítették meg. Az mondta az alkotóknak, ezután is járjanak nyitott szemmel.

A rajzok elbírálásáról Fülöp József képzőművész beszélt, a fotók kiválogatásáról pedig Iochom Zsolt fotós. Mint elmondták, az utóbbi idők egyik legsikeresebb pályázata volt, rengeteg kiemelkedő alkotás érkezett, amelyeket több alkalommal szelektáltak.

Kiallitasmegnyito

A rajzpályázat nyertese a VII. osztályos székelyudvarhelyi Jakab Angyalka Jázmin, különdíjasok a 15 éves Orosz Dorottya Gyergyószentmiklósról, az 5 éves Dobrean Bianca Maria, szintén Gyergyószentmiklósról, és Máthé Balázs, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum IX. osztályos diákja. A közönségdíjat Miklós Dorka kapta, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola diákja.

A fotópályázat nyertese Babota László Dóra, különdíjasok Vitos Hajnal, Molnár Szabolcs Alsósófalváról, és Karda Hunor, a csíkszentdomokosi Márton Áron iskola V. osztályos diákja. A közönség kedvence a csíkszeredai Ercse Edit fotója volt.

A díjakat Bíró Barna Botond adta át. A rendezvényen levetítették az egyesület megbízásából készült Székely kapuk nyomában című kisfilmet.

Kérem ossza meg ismerőseivel: