Különleges lepkefajt találtak a Kürücök-völgyében

A narancslepke Európa alig néhány országában lelhető fel

Az Európai Unió területén a leggyorsabban fogyatkozó létszámú fajok közé tartozik az ún. narancslepke (colias myrmidone). A különleges lepkefaj vidékünkön jól érzi magát, a Kürücök-völgyében – Gyergyószentmiklós és Gyergyószárhegy adminisztratív területén – megtalálható. Romániában ezen kívül még egyetlen országrészen található meg, egy Kolozsvár melletti élőhelyen. A narancslepke Európa alig néhány országában lelhető fel, Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában találtak populációkat.

Mivel a faj eltűnésének okai nem ismeretesek, ezek feltárása kiemelt fontosságú. Eddig arról van tudomásunk, hogy a narancslepke a félnyitott, füves területeket kedveli és az extenzív területhasználat előnyös számára.

A németországi Göttingen Egyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem kutatócsoportja arra vonatkozóan indított felmérést a Kürücök-völgyében, hogy milyen élőhelyeket, milyen típusú táplálékot preferál a faj, melyek azok a feltételek, amelyek a faj fennmaradását elősegítik.

A kutatás keretében október-november hónapban megkeresik a Kürücök-völgyében érintett területtulajdonosokat is, egy-egy kérdőív kitöltésére kérve őket. A kérdések arra vonatkoznak, hogy hány területe van a Kürücök-völgyében, használják-e ezeket, ha igen, milyen tevékenységre, hogyan szokták karbantartani a parcellákat (fák, bokrok eltávolítása, hangyabolyok eltávolítása, kövek, gyomnövények eltávolítása, trágyázás, műtrágyázás, stb.), észleltek-e valamilyen változást a parcellákon, hogyan vélekednek a védett lepkefajról.

A kutatás egy holisztikus, társadalmi-ökológiai szempontokat egyaránt figyelembe vevő megközelítésben zajlik. Egyértelmű, hogy a Kürücök-völgyében alkalmazott területhasználat jó, megfelelő a lepkefaj számára – a szakemberek ennek részleteit vizsgálják. A kutatás a két érintett önkormányzat, a Hargita Megyei Környezetvédelem és az APIA partnerségével zajlik.

kurucok

Gyergyószentmiklós adminisztratív területén az eddigi számítások szerint a 94-100-as sz. kataszteri dűlők érintettek, ezek összterülete mintegy 1106,3764 hektárra tehető. Az érintetteket ezúton is arra kérjük, részletes információkkal segítsék a kutatók munkáját. Értékeink megőrzésében vállaljunk közös felelősséget – hogy a narancslepke a továbbiakban is szívesen válassza élőhelyéül vidékünket és nagy számban fellelhető legyen. A kutatás szervezői dr. Jaqueline Los (Göttingen), Kastal Ágnes (Kolozsvár), Hans Hedrich (Segesvár). Amennyiben valakinek kérdése lenne a projekt kapcsán, a következő elérhetőségeken felteheti: hanshedrich@gmx.de, 0752616128.

Kérem ossza meg ismerőseivel: