Kulturális ajánlatok április közepére

 

Magyar Költészet Napja,  táncszínház, zenés mesejáték

A Magyar Költészet Napja

A3 kolteszet napja

A Magyar Költészet Napját több mint fél évszázada József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ ezúttal a Kercsó Attila Irodalmi Kör alkotóit kérte fel, hogy ízelítőt adjanak munkájukból. Április 11-én, hétfőn 19:00 órától a Yourlivingroomba várunk minden kedves érdeklődőt.  Közreműködik a Szent Miklós Kamaraegyüttes.

A belépés ingyenes.


Újra Gyergyószentmiklóson a Háromszék Táncegyüttes

bojttol_bojtig_haromszek_tancegyuttes

Gyergyószentmiklóson vendégszerepel április 13-án a Háromszék Táncegyüttes, a Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig c. táncszínházi produkciót mutatják be szerdán 19:00 órától a Művelődési Ház nagytermében.

A Böjttől böjtig című darab férfi és nő kapcsolatának világát ragadja meg. Aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, megőrzi a szívét, és újjászületik – vallja a felvidéki származású koreográfus-rendező – esélye van a  gyűlöletet szeretetre, a rabságot  szabadságra váltani, és az igaz szerelemhez eljutni. A darab nem konkrét történet elmesélésére törekszik, hanem laza cselekményszerkezetű, lírai impressziókkal telített és expresszív képekkel megformált táncköltemény. A szeretet születésének és elmúlásának, a boldogság akarásának és a boldogság hiányának érzékeltetésére tesz kísérletet, profán és szakrális vonatkozásaiban egyaránt. Az érzelmektől fűtött belső világot elődeink ma is érvényes, letisztult tartalmainak felhasználásával mutatják be, Erdély csodálatos népzenéje és a Felvidék vokális zenei értékeinek jelenlétével és táncos hagyományainak ötvözetével.

Bojttol bojtig_fotoHenningJanos-01364

ALKOTÓK

A rendező munkatársa: Ivácson László, Tőkés Zsolt
Zene: Fazakas Levente, Furik Rita
Jelmeztervező: Furik Rita
Ének: Erőss Judit, Jánó Tibor, Gidró Roland
Zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György
Rendező-koreográfus: Furik Rita

TÁNCKAR

Ürmösi­ Incze Mária­Terézia, Keresztes Gabriella, Lukács Réka, Vajda Katalin, Dombi Rózsa, Virág Imola, Váradi Ágnes, Kocsis Lilla-Tünde, Ádám Júlia, Pilinger Mónika, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Márton Csaba, Vitéz György, Gere Csaba, Kiss Adorján, Törő Bence, Gidró Roland, Portik Norbert, Lupuly Jakab

A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. Jegyek elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0266/361.992-es telefonszámon.


Vitéz Levente
A Kolompos Együttes zenés mesejátéka

kolompos vitez levente Gyergyo v2

A Klassz–Tavasz Fesztivál keretében a Kolompos együttes Vitéz Levente című zenés mesejátékára várjuk a gyerekeket április 18-án, hétfőn 10:00 órától és 12:00 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermébe.

A Kolompos 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszó együttes. 1990-től muzsikálnak gyerekeknek, óvodákban, iskolákban, gyerektáncházakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában és nem az ismeretátadás a legfőbb céljuk, hanem az élményszerzés – jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe népművészetünk szeretetét. Hitvallásuk, hogy minden 3–10 éves gyermeknek szüksége van erre, – játékos formában, nem tanóra keretében – megismerkednie hagyományainkkal.

Eleinte főleg „táncházi” körökben voltak ismertek, majd miután elkezdtek óvodákban, iskolákban is muzsikálni, ezzel párhuzamosan egy nyolc részes mesés-játékos hagyományidéző előadássorozatot kidolgozni, úgy szélesedett a Kolompos Együttes elfogadottsága. Mára közönségük döntő többsége „laikus”, vagyis a hasonló zenekarokkal ellentétben egy szélesebb társadalmi réteget szólítanak meg, főleg családokat. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy évente legalább 30 ezer gyermek és a szüleik látják-hallják előadásaikat, vagy táncházakban, koncerteken, és évi rendszerességgel kiadott hanghordozóikon.

Hogyan nevetteti meg, s kapja feleségül Vitéz Levente a Király szomorú leányát, később hogyan találja meg a Háromfejű Sárkány által elrabolt Királykisasszonyt, miközben vándorol vidékekről vidékekre, és érdekesebbnél érdekesebb muzsikákkal, táncokkal ismerkedik meg?  – erről szól a Kolompos mesetár Gyergyószentmiklóson látható darabja.

kolompos_hivatalos

Tagjai:

Barna György – hegedű, gitár, ének
ifj. Tímár Sándor – brácsa, furulyák, tilinkó, dobok, ének
Végh Gábor – bőgő, cselló, citera, köcsögduda, ének
Nagy Zoltán – tambura, gitár, brácsa, ének, mese
Szántai Levente – tánc, harmonika, doromb, ének.

A jegyek ára 7 lej. Jegyek csak elővételben válthatók a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájába munkanapokon 9 órától 16 óráig.

Kérem ossza meg ismerőseivel: