Kulturális ajánlatok április második felére

Zenés mesejáték, ifjúsági koncert, komolyzenei koncert, könyvbemutató


Vitéz Levente
A Kolompos Együttes zenés mesejátéka

kolompos vitez levente Gyergyo v2

A Klassz–Tavasz Fesztivál keretében a Kolompos együttes Vitéz Levente című zenés mesejátékára várjuk a gyerekeket április 18-án, hétfőn 10:00 órától és 12:00 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermébe.

kolompos_hivatalosA Kolompos 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszó együttes. 1990-től muzsikálnak gyerekeknek, óvodákban, iskolákban, gyerektáncházakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában és nem az ismeretátadás a legfőbb céljuk, hanem az élményszerzés – jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe népművészetünk szeretetét. Hitvallásuk, hogy minden 3–10 éves gyermeknek szüksége van erre, – játékos formában, nem tanóra keretében – megismerkednie hagyományainkkal.

Eleinte főleg „táncházi” körökben voltak ismertek, majd miután elkezdtek óvodákban, iskolákban is muzsikálni, ezzel párhuzamosan egy nyolc részes mesés-játékos hagyományidéző előadássorozatot kidolgozni, úgy szélesedett a Kolompos Együttes elfogadottsága. Mára közönségük döntő többsége „laikus”, vagyis a hasonló zenekarokkal ellentétben egy szélesebb társadalmi réteget szólítanak meg, főleg családokat. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy évente legalább 30 ezer gyermek és a szüleik látják-hallják előadásaikat, vagy táncházakban, koncerteken, és évi rendszerességgel kiadott hanghordozóikon.

Hogyan nevetteti meg, s kapja feleségül Vitéz Levente a Király szomorú leányát, később hogyan találja meg a Háromfejű Sárkány által elrabolt Királykisasszonyt, miközben vándorol vidékekről vidékekre, és érdekesebbnél érdekesebb muzsikákkal, táncokkal ismerkedik meg?  – erről szól a Kolompos mesetár Gyergyószentmiklóson látható darabja.

Tagjai:

Barna György – hegedű, gitár, ének
ifj. Tímár Sándor – brácsa, furulyák, tilinkó, dobok, ének
Végh Gábor – bőgő, cselló, citera, köcsögduda, ének
Nagy Zoltán – tambura, gitár, brácsa, ének, mese
Szántai Levente – tánc, harmonika, doromb, ének.

A jegyek ára 7 lej. Jegyek csak elővételben válthatók a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájába munkanapokon 9 órától 16 óráig.

 


Heavy Brass Tuba Guys

heavyA magyarországi Heavy Brass Tuba Guys két koncertet is ad Gyergyószentmiklóson a Klassz–Tavasz Fesztivál keretében április 20-án, szerdán. 10:00 illetve 12:00 órától ifjúsági koncertre várjuk a diákokat a művelődési ház színháztermébe. Az Elefántokkal a világ körül címet viselő koncerten megismerkedhetünk az euphóniummal és a tubávanl. Délután 18:00 órától a komolyzenét kedvelő közönséget várjuk a művelődési ház stúdiótermébe. A koncert címe: Tubákkal Európa térképén.

Ismertető

2007-ban alakult ez az egyedi formáció. Az együttes Budapesten dolgozik annak  ellenére, hogy a tagok Magyarország különböző városaiban élnek. Mindezidáig a Nehéz Fiúk a térség – Kárpát-medence – egyetlen rendszeresen működő tuba kvartettje.
A két euphoniumból (tenor tuba) és két basszus tubából álló csapat elsődleges célja: ezeket az eredendően nem szólisztikus nagyzenekari instrumentumokat közelebb hozni a közönséghez, megmutatni e hangszer sokoldalúságát, orgonaszerű hangzása mellett a bármely más hangszerrel vetekedő virtuozitását.
Repertoárjuk sokszínű: reneszánsz táncok, barokk versenyművek, 19. és 20. századi magyar muzsika, jazz örökzöldek.
Az együttes házi hangszerelője Korb Attila, aki személyre szabott munkáival segít egyedi és színvonalas produkciókat létrehozni.

Tagok:

Adamik Gábor és Kelemen Tamás – euphonium
Török József és Jens Clausen – tuba

Elefántokkal a világ körül (ifjúsági koncert)

tuba

Műsoron:

Ismeretlen szerző – Korb Attila: Tamburin
Erkel Ferenc: Hunyadi induló
Farkas Ferenc – Korb Attila: Apor Lázár tánca
Balogh Sándor: Magyar népdalok
Camile Saint-Saens–Korb Attila: Az oroszlán bevonulása, Az elefánt
Magyar rajzfilmslágerek

A jegyek ára 6 lej.

*     *     *

Tubákkal Európa térképén 

tuba1

Műsoron:

Ismeretlen szerző – Korb Attila: Tamburin
Farkas Ferenc–Korb Attila: Régi magyar táncok
P. Teleman: Concerto
Balogh Sándor: Magyar népdalok
Erkel Ferenc–Korb Attila: Bordal
Liszt Ferenc – Korb Attila: II. Magyar rapszódia
Camile Saint-Saens–Korb Attila: Az állatok farsangja
Vittorio Monti–Korb Attila: Csárdás
Kodály Zoltán–Korb Attila: Kállai kettős

 

A jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej, az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek tulajdonosainak 6 lej. Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0266/361.992-es telefonszámon.


Albert Ildikó, Szókratész védőbeszéde című könyvének bemutatója

Albert Ildikó, Szókratész védőbeszéde című könyvét mutatják be 2016. április 27-én, szerdán a gyergyószentmiklósi művelődési ház Karancsi Sándor-termében.

Albert I. Szókratész védőbAlbert Ildikó legújabb kötete, a Szókratész védőbeszéde több szempontból is rendhagyó mű. Már műfajilag nehezen meghatározható. Talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy szösszenetek, mini esszék és rövid bölcsességek alkotják a kötet anyagát, melyek végül egységes képpé állnak össze, és egy személyes életfilozófia, saját, különbejáratú ideológia bontakozik ki belőlük.

Rendhagyó a kötet létrejötte is. Az írások nagy része előbb a facebookon jelent meg, ott találkozott velük Balázs F. Attila kiadó és tett ajánlatot, melynek eredménye a bemutatandó kötet. Így történt meg az, hogy az erdélyi szerző művét a szlovákiai AB-ART Kiadó gondozta és Győrben nyomtatták ki.

A rövid, cizellált, gyakran meghökkentő szempontokból láttató, a trenddel is szemben álló írások kifejezetten az önvallomás eredményei. A szerző saját, de mások által is használható válaszait tartalmazza létünk lényegi kérdéseire: alapfogalmainkat pontosítják, a világban elfoglalt helyünk egy lehetséges meghatározását adják, néha mindennapi gondjainkat fogalmazzák meg úgy, hogy azzal továbbléphessünk, szembesítenek rejtett vagy elnyomott érzéseinkkel és segítenek feltérképezni önazonosságunk tartópilléreit. Az így megjelenő világkép fogódzókat és egyben tartást jelent, segít élet és halál tisztánlátó értelmezésében, mely hozzájárul(hat) a belső biztonság kialakításához, a hithez, hogy képesek vagyunk legalább részben kézbe tartani a sorsunk. Vagy ahhoz, hogy elfogadjuk azt, amikor erre képtelenek vagyunk.

Albert Ildikó kötete az önértelmezésen túl bevallottan segítő szándékú is: „tudom és érzem, hogy kimondani, leírni dolgokat gyakran már önmagában gyógyír, mely hasonlóan jót tesz hallgatójának és olvasójának is, akin akár a katarzis, a felismerés öröme, akár az az azonosulás segít, mely lehetővé teszi számára, hogy felszabaduljon, jól érezze magát, mert valaki szóvá tette, kiállt helyette, szembe ment valami nyomasztóval, amely esetenként maga a kor szelleme”.

albert_ildikoAlbert Ildikó Szászrégenben született, a kolozsvári BBTE pszichológia szakán diplomázott 1978-ban. Moldvába helyezték gyógypedagógusnak, majd beszédjavítással és munkalélektannal foglalkozott, tanári szakvizsgát is tett. 1986-tól klinikai pszichológusként dolgozik a csíkszeredai megyei kórházban, és a megyei fogyatékosságot megállapító, illetve igazságügyi elmeszakértői bizottság munkájában is részt vesz. 2003-tól publikál.

Megjelent kötetei:

Mindennapi lelkünk (2003)
Az önpusztító lélek (2006)
Egy görög, egy török (2008)
Léleképítés (2009)
A bölcsesség kezdete. Szentföldi útijegyzetek (2010)
Az utazás divatja (2011)
Örökzöld tabuk (2012)
Az önpusztító lélek (második, javított, átdolgozott kiadás, 2014.)

Kérem ossza meg ismerőseivel: