Lakossági fórumon egyeztettek a kovácspéteri útról

Borboly Csaba továbbra is kéri, hogy a tervezési folyamat alatt a lakosság jelezze az észrevételeket

A négyes kilométerkőnél beszélték meg közösen a lakossággal augusztus 14-én, kedden a Kovácspéter fele vezető, 125A jelzésű megyei út valamint a villanyhálózat kiépítésének ügyét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, a megyei tanács illetékes munkatársai, valamint a tervező cég képviselője. A találkozó megszervezésében Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes segített.

A megyei út felújítása jelenleg tervezési fázisban van (https://bit.ly/2K3q5dH). Borboly Csaba lakossági felvetésre elmondta, 2007 óta javasolja ennek az útnak a felújítását, hiszen nem csak a hétvégi házak számára épülne meg, hanem Csík- és Gyergyó-térségének összeköttetése ezen a szakaszon is egy hasznos beruházás lenne. – Fontos a turisztikai kihasználása, így megnövelve a térségbe utazó turisták számát és itt tartózkodásuk idejét is. Ezért a teljes út megépítése a cél, ehhez pedig neki fogunk nyári karbantartásból, legalább kövezett út szintjén kiépíteni az utat – emelt ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a jelenleg felújítandó, leaszfaltozandó szakaszt a későbbiekben folytatni kell és örömét fejezte ki, hogy most már a gyergyói politikum részéről is van elfogadó álláspont.

Kovacspeter_2018aug15 (2)

A 2,5 kilométeres szakaszra jelenleg várják a Maros Vízügyi Hatóság, valamint a Transelectrica engedélyeit. Borboly Csaba szerint ezek mellett a tulajdonviszonyokat is rendezni kell, hiszen az út 14 méter széles kell legyen. A megyeelnök szerint, amennyiben ezeket sikerül megoldani és a kiírást nem hátráltatják óvások, úgy idén akár alá is írhatják a kivitelezési szerződést is. A tervezési fázis alatt pedig várják az észrevételeket, hiszen a kivitelezés során már nehezebb a módosítás.

Októberig nyári karbantartásból járhatóvá teszik az útszakasz további részét Balánbánya fele. Ennek kapcsán Barti Tihamér alelnökkel közösen kiemelték, hogy ahol felújítási tervezés van ott csak apróbb kövezési munkálatokat végezhetnek. Az alelnök gyergyóiként fontosnak tartja, hogy ez a beruházás elkészüljön és az út használható legyen, az ehhez hasonló fórumokon pedig a lakosságnak lehetősége nyílik kapcsolatba lépni a tervezővel is és elmondhatják észrevételeiket.

 A gyergyószentmiklósi polgármesterrel ezelőtt két évvel megnéztük milyen fejlesztésekre lenne szükség, amelyben közvetlenül segíteni tud a megyei tanács és egyetértettünk abban, hogy az út gyergyószentmiklósi részének aszfaltozásában kellene lépéséket tegyek. Köszönöm a kollégáknak,  hogy támogatták a kezdeményezésem, és remélem minél hamarabb sor kerül ennek az útnak a megépítésére, ezzel is segítve a négyes kilométerkőnél szükséges turisztikai fejlesztéseket – nyilatkozta Barti Tihamér alelnök. 

Kovacspeter_2018aug15 (4)

Portik-Hegyi Kelemen főesperes és Borboly Csaba a közösségi oldalon is  ismertették a területben rejlő turisztikai lehetőségeket. A főesperes szerint a Kovácspéter tetőn több állandó lakos is van, tavaly pedig keresztelő is volt.

A villanyhálózat kiépítése érdekében az elhangzottak szerint a legfontosabb, hogy Gyergyószentmiklós városa elkészítse az övezeti rendezési tervet (PUZ). A megyeelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy lakossági összefogásra is nagy szükség van, hiszen jelenleg a törvényes megoldás nehézkes és akadályokba ütközik és a különböző procedúrák lassítják a folyamatot.

A fórumon megbeszélteket Borboly Csaba a közösségi oldalon is összegeztehttps://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/403874413473112/ 

Kérem ossza meg ismerőseivel: