Láthatatlan Oskola 19.

Arany János daloskönyve

Idén számtalan rendezvénnyel ünnepelték Arany János születésének 200. évfordulóját – mi egy irodalmi és zenei szempontból is különleges csemegével szeretnénk csatlakozni az emlékévhez. A költő minden bizonnyal a legismertebbek közé tartozik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy néha gitárjátékkal múlatta az időt, s ő maga is lejegyzett mintegy másfélszáz különféle dallamot. A december 7-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő Arany János daloskönyve című zenés előadás a „tamburás öregúr” kottás kéziratából mutat be egy csokorra valót Dsupin Pál István és Csergő-Herczeg László tolmácsolásában a gyergyószárhegyi kultúrotthon Cika-termében.

arany_janos_daloskonyveA műsor tulajdonképpen egy lemez anyagából ad ízelítőt, mely egy másik emlékév jegyében, Arany János halálának 130. évfordulóján, 2012-ben látott napvilágot azzal a céllal. hogy Aranynak erre a kevésbé ismert, de nem kevésbé érdekes oldalára irányítsa a figyelmet: az idősebb korában zenei emlékeit felidéző, (nép)dalgyűjtő és -lejegyző, alkalomadtán azokat hangszeren megszólaltató zenészére. “Nem ismeri teljesen Aranyt, ki e gyűjteményt nem ismeri” – mondja Kodály Zoltán a költő kottakéziratáról. Dsupin Pál hasonló indíttatásból válogatott belőle a nagyközönség számára: “…mivel minden ember lelkének érzékeny tükre a benne rezgő dal és zene, ezért nemcsak a kor dalkultúráját, de Arany János személyét is új megvilágításban láthatjuk és hallhatjuk a megszólaltatott daloskönyv segítségével.”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Ismerjük meg kicsit másképp Arany Jánost!

A belépés ingyenes.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Tarisznyás Márton Múzeum szervezésében. a Művelődési Ház és a Láthatatlan Oskola partnerségében.


Dsupin Pál neve nem ismeretlen a gyergyóiak számára: évek óta rendszeres közreműködője a gyergyói tánctáboroknak, tavaly egy gyergyói népzenét tartalmazó CD-t is szerkesztett orotvai, csomafalvi, alfalvi zenészek közreműködésével, Túl a vízen címmel. Zenésztársa, Csergő-Herczeg László másféleképpen kötődik a vidékhez: szegről-végről szárhegyi származású. 🙂 Kettejük csütörtöki előadása a népdalgyűjtő és gitáron játszogató Arany János által lejegyzett dalokat tolmácsolja, változatos hangszereken, valahogy így:

Kérem ossza meg ismerőseivel: