Légi összeköttetést szeretnének Székelyföld és a román tengerpart között is

Csíkcsicsó–Tuzla nyári repülőjárat indításának lehetőségeit mérlegelték

Lehetséges egy nyári, kisrepülőgépekkel lebonyolított járat beindítása Csíkcsicsó és a román tengerpart között a tuzlai repülőtér tulajdonosa és Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint. Mindezt a Csíkcsicsó–Budapest, illetve Csíkcsicsó–Bukarest járatok mellett képzelik el Hargita megyében, amelyek szintén szerepelnek a tervek között.

Megvalósíthatónak tartja Adrian Vasilache, a tuzlai (Konstanca megye) kisrepülőtér tulajdonos-vezérigazgatója a csíkcsicsói kisreptér fejlesztésére vonatkozó Hargita megyei elképzeléseket. Ezt Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének fejtette ki, aki meglátogatta a román tengerpart melletti létesítményt július 29-én, pénteken. Adrian Vasilache felajánlotta, hogy a tuzlai légikikötő munkatársai ingyenes tanácsadással és oktatással segítik a Hargita megyeieket, sőt átadják nekik az olcsó és az elvárásoknak megfelelő fejlesztés összes tervét, megvalósítási módját, a felgyűlt tapasztalataikat. A tuzlai kisreptérnek ugyanis már csak a nemzetközi reptérre vonatkozó engedélye hiányzik, amihez mindössze egy kormányhatározat szükséges, utána közvetlen külföldi járatok indulhatnának vagy érkezhetnének (jelenleg esetenként ki kell hívniuk a határrendészetet). A tuzlai létesítmény tulajdonosa elmondta, jól ismeri a csíkcsicsói repteret és annak gyimesi tulajdonosát, Antal Andrást, akiről azt tartja, hogy jól lehet vele együttműködni.

ret

Az elképzelés szerint 1,2 kilométer hosszú, 25 méter széles futópálya épülne Csíkcsicsóban

Adrian Vasilache és Borboly Csaba bíznak a jó partnerség kialakításában, és egyetértettek abban, hogy Csíkcsicsóban megvan a potenciál egy kisreptér működtetésére. Elhangzott, hogy egy tökéletes terminál 200 ezer euróból megépíthető (lásd a tuzlai látogatáson készült fényképeket: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=1027756403938409), ami körülbelül másfél kilométer aszfaltút értékének megfelelő összeg. A tuzlai reptér 4–46 személyes gépeket fogad (saját gépparkjában 4 és 6 személyes gépek, illetve tengeri ipari kiszolgálásra használt helikopterek találhatók). A tuzlai reptérre van igény, van forgalma, szögezte le a tulajdonos. A létesítmény a térség gazdaságára pozitív  hatással van, és míg 10 nagy romániai repülőtér veszteséges, addig a tuzlai  nyereséges, mondta el a vezérigazgató megjegyezve, hogy a csicsói reptér profitot termelne az oktatói és ipari szolgáltatás nélkül is (a tuzlai reptéren ugyanis ilyen szolgáltatásokat is nyújtanak, míg a Hargita megyei tervek között ez nem szerepel). Tuzlán egyébként az oktatói és ipari tevékenységnek köszönhetően összesen 110 személyt foglalkoztatnak. A tulajdonos hozzátette, hogy a Bukarest–Konstanca-autópálya ellenére sokan a kis repülőgépeket választják a tengerpartra utazáshoz, a reptér befektetőket vonzott a térségbe.

A számítások szerint egy légitaxizás 200–250 euróba kerülne Csíkcsicsó és a román tengerpart között, egy ilyen kisgépes járatot megvalósíthatónak tartanak, a Csíkcsicsó–Budapest, illetve Csíkcsicsó–Bukarest járatok mellett, amelyek szintén szerepelnek a Hargita megyei tervek között. Borboly Csaba szerint egy aszfalt vagy beton kifutópályának közberuházásként kell elkészülnie Csicsóban, mivel a kisreptér fejlesztése a térség hasznára válna.

A megyeelnök ismertette a Hargita megyei törekvéseket ez ügyben. Elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években lépéseket tett egy kisreptér fejlesztéséért: elkészült egy célszerűségi tanulmány (http://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2016/07/Hot205-Studiuaeroport.pdf),megvalósíthatósági előtanulmányt terveznek, felmérést készítettek a légiforgalmat befolyásoló időjárási viszonyokról, valamint a lakosság ez irányú igényéről. Hargita Megye Tanácsának elnöke nemrég Brüsszelben is felszólalt e témában, az erről szóló hírünk itt olvasható: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/a-kisrepterek-temajaban-szolalt-fel-borboly-csaba-brusszelben/

A korábban készült fejlesztési koncepció tanulmányozható a http://spme.ro/hu/nl/10/hargita-airport–fejlesztesi-koncepcio vagy a http://spme.ro/cdownloads/files/Hargita-Airport-repter-fejlesztesi-koncepcio-HU.pdf honlapon.

Címfotó: iho.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: