Legkorábban május elsején léphet érvénybe a Támogatás Romániának intézkedéscsomag

A lakosság több mint fele részesülhet segítségben

A Támogatás Romániának elnevezésű projekt a lakosság több mint felének nyújt valamilyen védelmet az áremelkedésekkel szemben – jelentette ki Marcel Ciolacu PSD-elnök a koalíció hétfői ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen a lakosság és a gazdaság védelmét célzó intézkedéscsomagot mutatták be a kormánypártok vezetői.

‘Az intézkedéscsomag válasz a jelenlegi nehéz helyzetre, és örülök, hogy együtt dolgozhattam ezen a terven Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. Ma véglegesítettük az egyes intézkedések részleteit, és egyeztettünk arról, hogy az egyes minisztereknek és a parlamentnek mit kell tennie annak érdekében, hogy a tervet minél hamarabb elfogadják és végrehajtsák” – mondta Ciolacu.

Hozzátette, az intézkedéscsomag megvalósítása 17,3 milliárd lejbe kerül, az összeg nagy részét európai alapokból fogják fedezni.

‘Ezzel a tervvel gyakorlatilag Románia lakosságának több mint a fele részesül valamilyen formában védelemben az áremelkedéssel szemben” – mondta Ciolacu.

A PSD elnökének összegzése szerint az intézkedéscsomaggal a romániai mezőgazdasági termelőket és az élelmiszeripart, valamint a nyugdíjasokat és a kisjövedelmű családokat támogatják. Kiért arra, hogy mentesülni fog a járulékfizetési kötelezettség alól az a munkáltató, aki önként 200 lejjel emeli a minimálbérrel foglalkoztatott alkalmazottai fizetését. “Vagyis a 200 lej úgy kerül az alkalmazott zsebébe, hogy a munkáltatónak semmit sem kell az államnak is fizetnie” – magyarázta.

A PSD elnöke megerősítette, hogy a mezőgazdasági dolgozók minimálbére 3000 lejre nő, és a mezőgazdasági termékek Romániában történő feldolgozására 10 százalékos támogatást nyújt az állam, hogy az ország ne nyersanyagot, hanem már feldolgozott terméket exportáljon.


A koalíció által javasolt intézkedések

Megállapodtak hétfőn a kormánypártok a ‘Támogatás Romániának’ elnevezésű gazdasági és szociális intézkedéscsomagról.

A koalíció a következő intézkedésekkel könnyítene a vállalatok helyzetén:

– 400.000 euróig terjedő támogatást igényelhetnek azok a kis és közepes vállalkozások, amelyeknek 15 százalékkal nőttek a közüzemi költségei;
– 200 millió eurót különítenek el a nagy hatású gazdasági beruházások ösztönzésére;
– állami támogatással ösztönzik az 1 millió eurót meghaladó befektetéseket;
– összesen 300 millió lejből literenként 0,5 lejt fedez az állam a közúti áru- és személyszállító cégek üzemanyagköltségeiből;
– lehetővé teszik a hazai és uniós forrásokból finanszírozott, folyamatban lévő közberuházások kivitelezési szerződésének a felhasznált anyagok, a munkaeszközök, a szállítás és a munkaerő árához történő igazítását;
– 5,2 milliárd lejt szánnak ebben az évben a már elkezdett beruházások folytatására és befejezésére.

A koalíció javaslata szerint ebben az évben kifizeti az állam a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérének 75 százalékát, illetve továbbra is támogatják a csökkentett munkaidős foglalkoztatást (Kurzarbeit).

A mezőgazdaságot a következő intézkedésekkel segítenék:

– összesen 200 millió euró támogatást kap az élelmiszer-feldolgozó ágazat;
– összesen 300 millió euró vissza nem térítendő forgóeszköz-támogatást kapnak a hazai mezőgazdasági termelők;
– bruttó 3000 lejre növelik a minimálbért a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban;
– 100 millió euróval támogatják az Unirea élelmiszer-felvásárló, -feldolgozó és -forgalmazó állami nagyvállalat létrehozását.

A koalíció a következő szociális intézkedéseket javasolja:

– kéthavonta 50 euró értékű, alapélelmiszerekre fordítható vásárlási utalványt kapnak azok a legalább kétgyermekes vagy monoparentális családok, amelyekben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg 600 lejt;
– szintén 50 euró értékű, alapélelmiszerekre fordítható vásárlási utalványt kapnak kéthavonta az 1500 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a garantált minimális jövedelemmel rendelkező, illetve a fogyatékkal élő személyek;
– a szociális ösztöndíjban részesülő tanulók havonta 30 euró értékű vásárlási utalványt kapnak élelmiszerek, tanszerek és ruházat beszerzésére;
– a jelenlegi 20,17 lejről 30 lejre emelik az étkezési utalvány értékét;
– a jelenlegi napi 11 lejről 22 lejre emelik a kórházi betegek és a bentlakásos idősek otthonában gondozott személyek étkezési normatíváját (fejkvótáját);
– az állami gondozásban lévő gyerekek étkezési normatíváját – az életkoruktól függően – a napi 12 lejről 16 lejre, illetve 16,6 lejről 22 lejre emelik;
– az állami gondozásban lévő gyerekek személyes szükségleteire fordított havi összeget 28 lejről 150 lejre emelik;
– 58,5 százalékkal emelik az állami gondozott gyerekek ruházatára és tanszereire fordítható éves összeget;
– a jelenlegi 630 lejről 900 lejre növelik a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek ellátásának támogatását;
– a jelenlegi 300 helyett 5000-en iratkozhatnak fel idén az állami lombikprogramra;
– összesen 500 millió lejt fordítanak a fiatalok és az egyetemi hallgatók hitelgaranciájára.

Az intézkedéscsomag megvalósítása 17,3 milliárd lejbe kerül, 9 milliárd lejt uniós forrásokból, 8,3 milliárd lejt a költségvetésből fedeznek.


A Támogatás Romániának intézkedéscsomag legkorábban május elsején léphet érvénybe

A Támogatás Romániának intézkedéscsomag legkorábban május elsején léphet érvénybe – jelentette ki hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök.

‘Az első intézkedések legkorábban május elsején lépnek hatályba. Ezek év végéig lesznek érvényesek. Csak az uniós alapokból finanszírozott programok folytatódnak 2022. december 31-e után is’ – mondta a kormányfő a támogatási csomagot bemutató sajtótájékoztatón.

Az európai alapokból finanszírozott intézkedések között említette a vállalatokat támogató, illetve a szociális csomag részét képező intézkedéseket. Az előbbi intézkedések egyike az, hogy 400.000 euróig terjedő összeggel támogatják azokat a cégeket, amelyek az energiaárak emelkedése, illetve az ukrajnai háború miatt kerülnek hátrányos helyzetbe. A szociális jellegű intézkedések szintén folytatódnak jövőre. Mindezeket összhangba kell hozni a további uniós intézkedésekkel és a jövő évi költségvetéssel – tette hozzá Ciucă.


A jelenlegi gazdasági válság az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni

A jelenlegi gazdasági válság az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni, az államnak kötelessége beavatkozni – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a kormánypárt vezetőinek hétfő esti sajtótájékoztatóján, amelyen a lakosság és a gazdaság védelmét célzó intézkedéscsomagot ismertették.

‘Tisztában vagyunk vele, és nap mint nap látjuk, hogy nincs olyan gazdasági és társadalmi terület, amely ne lenne érintett. Ilyen helyzetekben erős államra van szükségünk, abban az értelemben, hogy ott avatkozzon be, ahol szükséges, mert gazdasági válság van, amely az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni. Az infláció növekedését látjuk az euróövezetben, a balti államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és ez minden európai gazdaságot érinteni fog’ – fejtette ki Kelemen.

Ilyen helyzetben az államnak kötelessége segíteni állampolgárait, de a gazdaságról is gondoskodnia kell – vélekedett a politikus.

‘Ez nem azt jelenti, hogy az állam a liberális piacgazdasági elvek ellen dolgozik, de ahol szükséges, ott a kormánynak kötelessége beavatkozni. Ezért ezek az intézkedések rendkívül jól átgondoltak, kiegyensúlyozottak, rövid, közép- és hosszú távra szólnak’ – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint az intézkedések révén nőnek a költségvetési bevételek, így lesz miből segíteni az állami támogatásra szoruló társadalmi kategóriákat, és nem borul fel a költségvetés egyensúlya.

Az RMDSZ elnöke azt is kifejtette, hogy egy kihívásokkal teli időszakban fontos a politikai stabilitás. Szerinte a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott PSD-PNL-RMDSZ-koalíció politikai stabilitást nyújt Romániának, ezért fenn kell tartani.


Egyelőre nem lehet halasztani a hiteltörlesztéseket

A kormánykoalíció úgy döntött, hogy egyelőre nem teszi lehetővé a banki ügyfeleknek a hiteltörlesztésük elhalasztását – jelentette be Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a kormánykoalíció hétfői ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen a lakosság és a gazdaság védelmét célzó intézkedéscsomagot mutatták be a kormánypártok vezetői.

‘Megvitattuk ezt az intézkedést a pénzügyminiszterrel. A kormánykoalícióban azonban úgy ítéltük meg, hogy a helyzet további elemzésre szorul, így egyelőre elhalasztottuk az erről szóló döntést’ – jelentette ki Ciucă.

Adrian Câciu pénzügyminiszter elmondta, még zajlanak az egyeztetések erről a banki szektorral. Szerinte figyelembe kell venni, hogy a törlesztőrészletek kifizetésének elhalasztása nem feltétlenül könnyít az ügyfelek helyzetén, ha a kamatok emelkednek, mert végül törlesztéskor nagyobb összegű részletek fizetésére kényszerülnek. ‘Ezért folytatjuk a tárgyalásokat a bankszektorral, hogy jobb megoldásokat találjunk a lakosság számára’ – magyarázta a tárcavezető.

Leszögezte: a törlesztőrészletek elhalasztása akkor lesz aktuális, ha a kamatlábak stabilizálódnak, ami kiszámíthatóvá teszi a lehetőséggel élni kívánó ügyfelek számára a döntésük árát.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: