Légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás az ország 27 megyéjében

Kedd délutánig szól a figyelmeztetés

Fokozott légköri instabilitásra és jelentős esőzésre vonatkozó, elsőfokú (sárga) riasztást adott ki hétfőn 27 megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az előrejelzések szerint hétfő este 6 órától kedd délig Olténiában, Moldvában, illetve Erdély, Máramaros és Munténia egyes részein záporok, zivatarok, villámlások várhatók, és rövid időszakokra felerősödik a szél.

A csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként, kis kiterjedésű területeken, főként Moldvában és a hegyvidéken a 40-60 litert is.

A következő megyéket érinti a riasztás: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Szeben, Fehér, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Hunyad és Krassó-Szörény.

A szakemberek szerint az ország többi részében is lehet esőre és légköri instabilitásra számítani, délkeleten és nyugaton a szél is megerősödik, a széllökések sebessége elérheti a 45-55 kilométert óránként.

Kedd délutántól péntekig jelentős esőzésekre lehet számítani, főként az északi országrészben, figyelmeztetnek még a meteorológusok.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: