„Legszentebb király, István, magyarok apostola”

Válogatás a közmédia ünnepi műsorkínálatából

    Az államalapítás ünnepét a közmédia az alkalomhoz illő műsorkínálattal köszönti. A csatornák a jeles napon ünnepi közvetítésekkel, összeállításokkal és filmekkel jelentkeznek.
    Augusztus 20-án, az Ünnep reggelén összeállítás a nap eseményeit köti csokorba. A fővárosi és vidéki tudósítások mellett az adás a külhoni eseményekre is felhívja a figyelmet. A kétórás műsorfolyamban az aktuális hírek is helyet kapnak, s a történész vendég pedig az ünnep múltjába avatja be a hallgatókat (Kossuth Rádió 7.00-9.00).
    A nap egyik üde színfoltja a Debreceni Virágkarneválnak, immár a hetedik közvetítése. A 46. nagyszabású rendezvény idei vezérfonala: az értékközösség. A demonstráció e napon jubilál is, tízesztendős a két testvérváros, Debrecen és Nagyvárad karneváli együttműködése. Erre az alkalomra a két „szomszédvár” közös virág-kocsival készül (Duna World 8.00-11.00).

20_viragfeszt
    A Kossuth Rádió két népszerű magazinja a Napközben (9.00-10.00) és a Közelről (15.35-17.30) is az események forgatagából, a Várkert Bazárból jelentkezik. A műsorok széles palettájáról nem hiányozhat a várbeli Mesterségek Ünnepe, a jelenlevők megkóstolják az Országtortát, a Magyar Pékszövetség vezetői pedig a Nemzet Kenyeréről és a Szent István-napi kenyérről teszik közkinccsé gondolataikat.
    Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását és a tisztavatást a közmédia a Kossuth térről közvetíti. A ceremónián Áder János köztársasági elnök mond beszédet (Duna 8.30).

20_unnep
    A római katolikus szentmisét a hívek a budapesti, Árpád-házi Szent Erzsébet – rákoscsaba-újtelepi plébániatemplomból hallhatják.
    „… Az okos ember… házát sziklára építette – idézi szentbeszédében Máté evangéliumát Szőke Lajos plébános. – Nyelvünkben a ház és a haza szó ugyanabból a tőből származik. Augusztus 20. bennünket, magyar ke­resztényeket arra tanít, hogy csak Istenben bízhat és Őrá építhet, aki életet akar adni, aki maradan­dó közösséget akar építeni.” (Kossuth Rádió 10.04).
    A Szent István Rend-díjak átadását a közmédia a Sándor-palotából közvetíti (Duna 11.00).
    Az Ünnepnap délután magyaros zenei összeállítással kedveskedik a klasszikus muzsika kedvelőinek. A négyórás programban többek között részletek csendülnek fel Beethoven István király kísérőzenéjéből, valamint elhangzik Mosonyi Mihály Ünnepi zenéje és Weiner Leó Magyar szvitje is.
    A Szent István-napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet a Duna a budapesti Szent István-bazilikától közvetíti. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (16.50).

20_szentjobb
    Az ünnep leglátványosabb programjának mindenképpen az esti Tűzijáték ígérkezik. Újdonság, hogy a görögtüzes bemutató visszatér eredeti helyszínére, a Gellérthegyre. Az itteni kilövési pontokat még a lánchídi és a Szabadság hídi kilövési pontok egészítik ki, a Dunán pedig a Lánchíd és az Erzsébet híd között két katonai pontonon helyezkednek el a pirotechnikusok (Duna 21.00, ismétlés Duna World 0.35).

20_tuzijatek
    Éjjel a nézők a magyar filmtörténet egyik leghatásosabb alkotását nézhetik meg. Az Ének a búzamezőkről Móra Ferenc hasonló című könyvéből készült. Szőts István második, s egyben utolsó filmje balladisztikus tömörséggel ábrázolja a háborúból hazatérő katona és felesége tragédiáját, és a parasztembernek a földhöz való ragaszkodását. Az alkotást a Rákosi rendszerben – tartalma miatt – betiltották, s e mellőzés Szőts további szakmai karrierjét is derékba törte (Duna 23.05).
    Az István, a király a Királydombon előadás a 32 évvel ezelőtti nagysikerű bemutató XXI. századi ismétlése.  Az eredeti helyszínen augusztus 19-én megrendezésre kerülő műsor helyszíni-közvetítésében a régi szereplők is felbukkannak, s Varga Miklós nemcsak a hangját kölcsönzi az előadáshoz, hanem maga is játssza a főszerepet (Duna World 3.35).

Csermák Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: