Lehűlés várható a héten az ország legtöbb régiójában

Július utolsó napjaiban ismét felmelegszik az idő

Lehűlés várható ezen a héten a régiók többségében, azonban július utolsó, és augusztus első napjaiban 34 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekre lehet számítani az ország egyes vidékein – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által hétfőn kiadott, július 22-e és augusztus 4-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Futó záporokra számítani kell az egész időszakban.

Erdélyben az első két napon lehűlésre kell számítani, 23-án csak 24 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek lesznek, tehát hűvősebb lesz a megszokottnál. Ezt követően fokozatos felmelegedés várható, augusztus elsején 31 Celsius-fokos csúcshőmérséklettel. A jelzett időszak utolsó napjaiban 30 Celsius-fok fölötti csúcsok várhatók. Az éjszakai hőmérsékletek az első két nap 15 fok körül, július 25-én 12 fok körül, majd ezt követően 14 fok körül alakulnak. Szinte naponta érzékelhetők lesznek a légköri instabilitás jelei, de nagyobb területre kiterjedő záporokra az első két napon, illetve július 27-e után kell számítani.

A Bánságban a jelzett időszak első napján a csúcshúmérsékletek 31 Celsius-fok körül alakulnak, július 24-éig azonban 2-3 fokos lehűlés megy végbe, amit ismét felmelegedés követ, így a hét végén 34 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekre kell számítani. A második héten 32 és 34 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek várhatók. Az éjszakai hőmérsékletek a hétfői 18 fokról 15 fokra csökkenek július 25-én és 26-án, majd 29-én ismét elérik a 18 fokot. Július utolsó és augusztus első napjaiban az éjszakai hőmérsékletek 17-18 Celsius fok körül alakulnak. Futó záporokra elszigetelten az első két napon, nagyobb kiterjedésű területeken július 27-e után kell számítani.

A Körösök-vidékén a hétfői 30 fokos csúcshőmérséklet 27 fokra csökken kedden, majd ezt követően emelkedni fog, elérve a 34 fokot augusztus elsején. A második hét végén 2-3 fokkkal csökkenek a csúcshőmérsékletek. Az éjszakai minimumok 14 Celsius-fok körül alakulnak július 25-én, majd 17 fokra emelkednek 29-én. Futó záporokra elszigetelten szintén az első két napon, nagyobb kiterjedésű területeken július 27-e után kell számítani.

A Máramarosban szintén hűvős lesz a keddi nap, amikor a hétfői 28 Celsius-fokról 24 fokig hűl le a levegő. Az időszak legmelegebb napjai július végén, augusztus elején lesznek, amikor a nappali csúcshőmérséklet átlagosan 32 fok körül alakul. Az éjszakai hőmérsékletek az első időszakban 13, azt követően 15 fok körül alakulnak. Futó záporokra a jelzett időszak első három napjában, illetve július 27-e után kell számítani.

A hegyvidéken az első héten 16-20 Celsius fok körül alakulnak a nappali csúcsok, illetve 8 és 12 fok körül az éjszakai hőmérsékletek. A második héten nappal 21 Celsius-fokon stagnál a csúcshőmérséklet, az éjszakai minimumok pedig 12 fok körül alakulnak. A légköri instabilitás napi szinten jelen lesz a hegyvidéken, nagyobb zivatarokra azonban az első két napban, illetve a második héten kell számítani.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: