Lehullott az idei első hó a Transzfogarason és a Bâlea-tónál

Havazott a Madarasi-Hargitán is

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ tájékoztatása szerint a Fogarasi-havasokban, 2000 méteres magasság fölött 4 centiméteres hóréteg képződött.

A Bâlea-tó menedékház üzemeltetői a következő bejegyzést tették közzé Facebook-oldalukon: “A házban ősz van, odakint tél”.

A Bâlea-tavat jelenleg a Transzfogarasi úton, illetve felvonóval lehet megközelíteni.

A hegyvidéki útszakaszt kezelő vállalat illetékesei arról tájékoztattak, hogy kedd reggel bevetettek egy kotrógépet az éjszaka folyamán hullott hó eltakarítására, és másfél tonna sót szórtak az úttestre. Reggelre mínusz 3 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, a Bâlea-tó felé tartó gépkocsivezetők legyenek felkészülve a téli útviszonyokra – figyelmeztettek.


Hargitafürdőn és a Bucsin-tetőn is havazott kedd reggel

Hargita megyében is lehullott az idei első hó, Hargitafürdőn, valamint a Bucsin-tetőn is havazott kedd reggel.

A mintegy 1350 méter magasan fekvő, közigazgatásilag a megyeszékhelyhez tartozó Hargitafürdőn rendszerint sokkal korábban beáll a tél, mint a megye többi részén, így a helybélieket nem lepte meg az első hó. A háztetőkre, autókra, fákra lerakódott hóréteg vastagsága nem érte el az 1 centimétert, a közlekedésben nem okozott problémákat a havazás.

Bors Béla csíkszeredai alpolgármester az AGERPRES-nek elmondta, az utak téli tisztításával megbízott vállalat készen áll arra, hogy szükség esetén közbelépjen.

A közösségi oldalakra feltöltött képek tanúsága szerint Parajd és Gyergyószentmiklós között, a Bucsin-tetőn is havazott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) adatai értelmében a Bucsin-tetőn 2 cm-es volt a hóréteg kedd reggel, és 11 órakor havas eső esett. Az itteni meteorológiai állomás által a keddre virradóra mért legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 0,2 Celsius-fok volt.

Az elmúlt napokban egyébként jelentősen visszaesett a hőmérséklet Hargita megye többi részén is. A keddre virradó éjszaka Maroshévízen 4,3 fokot, Gyergyóalfaluban 4,4, Csíkszeredában 5, Székelyudvarhelyen 5,8 fokot is mutattak a hőmérők.


Lehullott az első hó a Retyezátban

Lehullott az első hó a Retyezát 1800 méter fölötti régiójában. Mivel a levegő hőmérséklete is jelentősen lecsökkent, a hegyimentők arra kérik a kirándulókat, hogy téli öltözékben és felszereléssel induljanak a hegyekbe, még akkor is, ha a naptár szerint ősz van.

Az első hópelyheket a 2040 méter magasan lévő Bucura-tónál észlelték, de a Retyezát más magas fekvésű területein is havazott.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője arról tájékoztatta, az AGERPRES hírügynökséget, hogy a hóréteg jelenleg 1-2 centiméteres, de valószínűleg el fog olvadni. ‘Ez az első jele, hogy mostantól komolyan kell vennünk a hideg évszak közeledtét’ – tette hozzá.

Hétfőn levonulnak a hegyimentő csapatok a Retyezát gerincén felállított nyári menedékekről, és mostantól a téli üdülőhelyekre fognak koncentrálni, ugyanakkor szemmel tartják a gyakran használt kirándulóösvényeket is.

A hegyimentő arról is beszámolt, hogy idén nyáron 70.000 turista fordult meg a Retyezátban, több, mint az előző években.


Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: A Madarasi-Hargitán található Gyopár Panzió kamerájának felvétele


A Bucsin-tető ma éjjel – Fotó: Gyergyószék Közlekedési Infó

Kérem ossza meg ismerőseivel: