Lemezbemutató Gyergyóremetén

Túl a vízen – Népzene Gyergyóból

Gyergyóremetén 2017. február 11-én, szombaton, este 18 órától bemutatásra kerül a Túl a vízen című gyergyói zenegyűjtemény lemeze, a közreműködő zenészek, énekesek és Dsupin Pál gyűjtő jelenlétével. Helyszín a Balás Gábor Művelődési Ház.

Ízelítőül olvassák el Laczkó-Albert Elemér polgármester ajánlóját, méltatását.

túl-a-vízen-címlap-800x714 “Az is lehet, hogy valóban „túl van a vízen” a gyergyói népi muzsika …. Szeretném hinni, hogy igen, ezzel a rólunk szóló harmadik lemezzel, mely Dsupin Pál munkásságának eredményeként valósult meg „Népzene Gyergyóból” alcímmel.

Számunkra nagy előrelépés, hogy – rövid időn belül – Berecz András, Sándor Csaba – Erőss Judit, most pedig egy újabb szerző segít Gyergyót tovább erősíteni az egyetemes magyar zene térképén, ahol eléggé színtelenül állott Bartókék óta.

Ők, Kodállyal, felgyűjtötték és használták munkásságuk során a nálunk rögzített anyagot, de szinte senki nem ismerte itthon ezt a legújabb időkig.

Örvendezhetünk a karácsonyra megjelent újabb albumnak.túl-a-vízen-hátlap-800x714Dsupin Pali nagyon bátran közelített hozzánk. Nem volt finnyás. Ne akadjon fenn senki az alcímen, amikor új stílusú dallamokat is hall! Olyan anyagot gyűjtött, dolgozott fel, hangszerelt, melyet most talált a gyergyói falvakban. Ezek egyik részét biztosan nem hallották száz évvel ezelőtt, de biztosak lehetünk, hogy száz év múlva így fogja hallani az utókor.

Fog tetszeni nekik is, ahogy most nekünk, mert élet van ebben a muzsikában, hiteles. Lüktetés, természetes folyam, áradat, mely magával ragad. Sodrása van ennek a zenének ezeken a természetes, férfi hangokon – mesterien vannak össze szerkesztve.

A szövegek nyelvi fordulataira Magyarországon azt mondanák, hogy ízes. Itthon kifejező, erős, szemléletes, amit már – sajnos – nem hallunk mindenki szájából. Nyelvi tömörségben, néhol szürrealisztikus képtelenségeikben a szövegek „kiforogták” magukat.

Ezzel sem kell szégyenkeznünk. Nem mintha valamivel kellene ennek a lemeznek kapcsán. Egyszerű és szép  munka külcsínyre – belbecsre egyaránt.

Külön tanulmányt érdemelne a borító madara, amit Péter Pista faragott Gyergyónak a Remetéjén. A belső illusztrációk az egyetemes magyar szimbólumrendszerből merítkeznek, Dsupin Luca munkái. Általuk is beágyazódik az egyetemesbe a mi gyergyóiságunk – így tekintek ezekre a rajzokra.

Gyergyóremete örül, hogy részese ennek a munkának.

dsupin_pal

Köszönjük Dsupin Pálnak, hogy elfogadta együttműködésünket!

A lemeznek sok hallgatót kívánok! Várom, hogy – elődeihez hasonlóan – visszaköszönjön egyre több éneklő ember, közösség ajkáról, nem csupán színpadon…”

Kérem ossza meg ismerőseivel: