Levéltárpedagógiai nap

A Gyergyószentmiklósi Gyűjtőlevéltárban

Az idei Iskola másként héten félnapos foglalkozásokkal fogadta a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár kilenc évvel ezelőtt létesített Gyergyószentmiklósi Gyűjtőlevéltára az elemi iskolásokat. Az április 19-én megvalósult levéltárpedagógiai program elméleti és gyakorlati tevékenységekből tevődött össze.

Mindjárt a játékos ismerkedést követően a diákok különböző levéltártani fogalmakkal barátkoztak meg. Megtekintették a levéltári raktárt és megcsodálhattak néhány látványosabb, több száz évet átvészelt történelmi dokumentumot, ugyanakkor a kutatóteremmel és az ezer példányból álló régi könyvgyűjteménnyel is ismerkedtek.

A korszerű tárolóeszközökkel és mikroklíma-mérő műszerrel való ismerkedés után állományvédelmi gyakorlatba fogtak: különböző kémhatású papírminták PH-értékét tesztelték le egy erre a célra gyártott speciális filctollal, valamint köteteket portalanítottak pemzlivel, természetesen a munkavédelmi előírásoknak megfelelően pormaszkkal és kesztyűvel.

SONY DSC

Többségük első alkalommal látott hozzá a családfakészítéshez az otthonról előre elkészített névjegyzék felhasználásával. A genealógiai foglalkozás után a kisiskolások középkori oklevelet készítettek függőpecséttel és iniciálékat rajzoltak. A négyórás tartalmas programot tapasztalati kiértékelés zárta.

Bernád Rita

Kérem ossza meg ismerőseivel: