Lezajlott a XXX. Őszi Szavalóverseny

Az Ady-emlékév alkalmából a versenyzők Ady Endre verseket szavaltak

A Salamon Ernő Gimnáziumban november 9-én harmincadik alkalommal szervezték meg az Őszi Szavalóversenyt. Az Ady-emlékév kapcsán a versenyzők is Ady Endre verseit szavalták. Az első korcsoport versmondói a költő idő témájú, a második korcsoport tanulói pedig Ady szerelmi témájú verseivel készültek, illetve mindkét korcsoport egy-egy szabadon választott Ady-verset is elmondhatott.  A rendezvényen nyolc iskola (két budapesti és hat székelyföldi) összesen húsz tanulója vett részt.

Az első korcsoport (9–10. osztály) díjazottjai a Salamon Ernő Gimnázium és a budapesti Balassi Bálint Gimnázium tanulói voltak. Az első helyet Sólyom-Bíró Orsolyának és Wéber Kittinek ítélte a zsűri, a második díjat Csibi Alexandra, a harmadikat Kinda Csilla kapta.

A második korcsoportban (11–12. osztály) a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola tanulója, Szász Bernadett kapta az első díjat, és a második helyezett Kelemen Irénke szintén a szovátai iskola diákja. Második díjat vehetett át a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákja, Kacsó Bence is. Harmadik helyen is ketten végeztek: Kis Vivien (Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Székelyudvarhely) és Kaltenecker Evelin (Veres Pálné Gimnázium, Budapest).

szavalo1

A közönségdíjat mindkét korcsoportban a Salamon Ernő Gimnázium diákjai kapták: Lukács Gergő IX. osztályos, és Balázs Helga XI. osztályos tanulók.

A kerek évforduló kapcsán a résztvevők egy kiállítást is megtekinthettek az iskola folyosóján, ahol az elmúlt harminc év szavalóversenyein készült fotók hirdették a versmondás örök érvényét és értékét.

Szintén a szavalóverseny keretében történt a Gyergyói-medence nyugdíjas tanárainak kitüntetése is. A Magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére, az iskolák pedagógusközösségei javasoltak kitüntetésre olyan nyugállományba vonuló pedagógusokat, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek. A Gyergyói-medencéből a következő pedagógusok kapták meg a kitüntetést:

Csibi Barta András – Puskás Tivadar Szakképző Líceum, Gyergyóditró
Hideg Csaba – Vaskertes Általános Iskola, Gyergyószentmiklós
Horváth Ildikó-Mária – Elekes Vencel Általános Iskola, Tekerőpataki Óvoda
Laczkó-Szentmiklósi Endre – Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete
Nap László – Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós
Szász Ildikó – Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós
Trucza Árpád – Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete
Trucza Éva-Erzsébet – Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete

A rendezvényen beszédet mondott Lászlófy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke, aki nemcsak a nyugdíjasok, hanem a szavalók csodálatos teljesítményét is értékelte.


A rendezvény támogatói:

– Hargita Megye Tanácsa
– Karácsony János Alapítvány
– Communitas Alapítvány
– Salamon Ernő Gimnázium
– Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége
– Ben-Com-Mixt KFT

Kérem ossza meg ismerőseivel: