Lombkorona-alakítási, illetve fakivágási kérelmek

Április 10-ig nyújthatók be

Idén viszonylag korán érkezett a tavasz az elhúzódó télies időjáráshoz szokott városunkba is. Éppen ezért ezúton is felhívjuk a tisztelt lakók figyelmét, hogy amennyiben közterületen lévő fa esetében koronaalakítást, indokoltan fakivágást kérelmeznének, tegyék azt meg írásban legkésőbb április 10-ig.

A városháza iktatójába benyújtott kéréseket a fakivágás menetét szabályozó, 2013. év 165-ös sz. tanácshatározat értelmében az önkormányzat városrendezési és környezetvédelmi képviselőiből, külső szakemberekből, környezetvédelmi civil szervezetek képviselőiből és az erdészet képviselőiből álló, a helyi faültetéseket és fakivágásokat ellenőrző bizottság bírálja majd el.
Az országos előírások értelmében a közterületeken lévő fák kivágását tavasszal és ősszel kötelesek végezni a hatóságok, legkésőbb április végéig tehát meg kell hogy történjen a szakhatósági értékelés, jóváhagyás és metszés/kivágás egyaránt. Előírás, hogy a madarak fészkelő időszakában tilos közterületről fát kivágni.

2014. óta az országos rendelkezések értelmében a helyi szinten jóváhagyott, közterületről történő fakivágásokat a megyei környezetvédelmi ügynökségeknek is jóvá kell hagynia. Tudni kell azt is, hogy magánterületen lévő fa kivágása, metszése a tulajdonos feladata és nem engedélyköteles tevékenység.

Előfordulhat, hogy a kivágást a bizottság feltételhez köti, egy úgynevezett zöldfelületi/megváltási díj befizetéséhez. Arról, hogy a bizottság jóváhagyta (és ha igen, milyen feltételekkel) a fakivágást – írásos értesítést kapnak a kérelmezők.

A fakivágási kérelem űrlapja megtalálható a városháza ügyfélfogadójában, illetve letölthető a gyergyoszentmiklos.ro weboldalról az Ügyfélkapu magánszemélyek számára kijelölt dokumentumtárából (cerere taiere arbori néven). Az ügyrendet illetően átnézhető a Határozatok 2013 könyvtár alatti 165/2013-as testületi határozat.

Kérem ossza meg ismerőseivel: