Lombtakarítási összesítő

Az önkormányzat és az RDE Hargita együttműködésében meghirdetett, díjmentes, kerti hulladékgyűjtési akció az elmúlt hét péntekén zárult. Az összesítések szerint a Bucsin negyedben 22,5, a Virág negyedben 30 m3-nyi lomb, gaz, fanyesedék gyűlt össze, a hétköznapokon pedig a magánházaktól és a Forradalom negyedből összesen 271 m3. Az összegyűlt komposzt alapanyag helyi gyűjtőbe került, ahol újrahasznosítják.

IMG_2551

A szolgáltató és az önkormányzat illetékesei terepszemlére is jártak az egy hét során. A lakónegyedekben több helyen tapasztalták, hogy gondosan kitakarították az előkerteket az ott lakók, többnyire azokon a részeken, ahol a nyár folyamán színes virágoskertek, kis padok álltak. Előfordult, sajnos az is – viszonylag sok helyen –, hogy a lakóközösség nem szervezte meg az őszi takarítást. Az RDE munkatársai a gyűjtőpontok mellé összehordott zöld hulladékot eltakarították, majd helyét alaposan kipucolták és fertőtlenítették. Remélhetőleg ezt a lakóközösség meg is őrzi majd.

IMG_2588 IMG_2547

A Csiky-kert, az örmény templom, valamint a gyermekotthon külön konténert igényelt, a nagy mennyiségű kerti hulladék számára, a díjmentes akció keretében erre lehetőséget is kaptak – az elszállítás költségét az önkormányzat vállalta magára.

A lakók figyelmét ezúton is felhívjuk, hogy a szelektív gyűjtőpontokat minél inkább vegyék igénybe: a papírt, PET palackot a színes gyűjtőharangokba válogassák külön, hogy ezáltal minél több szemét újrahasznosítható legyen. Külön kérés az is, hogy a hamu számára fenntartott fém tárolóedénybe kizárólag az égéstermék kerüljön, hogy ne tudjon lángra kapni semmilyen más hulladék. Amennyiben a lebomló hulladékot külön gyűjtené valaki, a háztartások számára is igényelhető szelektív gyűjtőzsák. Részletekért forduljanak az RDE Hargita ügyfélfogadójához. Az építkezési hulladék számára a szolgáltató külön konténert biztosít díjfizetés ellenében. Az elektronikus hulladék továbbra is folyamatosan leadható a Go Rt. udvarán, a használt étkezési olajat pedig a Mol benzinkútnál a nap 24 órájában fogadják.

Éljünk a lehetőséggel, hogy a környezetet minél kevésbé terheljük és minél hosszabb távra megőrizzük.

Kérem ossza meg ismerőseivel: