Ma startolt az IMM Invest a kis- és középvállalkozások számára

A vállalkozásokként igényelhető hitel maximális értéke 800.000 euró

Pénteken 10 órakor startolt az IMM Invest elnevezésű, a kis- és középvállalkozások támogatására létrehozott program, amellyel a kormány gyakorlatilag elkezdi a gazdaság újraindítását, jelentette be Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A kis- és középvállalkozások on-line, egy kérdőív kitöltésével 90%-ban támogatott kamatú hitelekhez juthatnak működőtőke-befektetések és beruházások finanszírozására, mutatott rá a miniszter pénteken a Victoria-palotában.

Miután a kormány meghozta az intézkedést a kényszerszabadságon lévők juttatásának biztosítására és a banki hitelek törlesztőrészleteinek a felfüggesztésére, most elindítja a harmadik programot is, amellyel elkezdi a gazdaság újraindítását.

Hangsúlyozta, az IMM Invest nem csak a koronavírus-járvány előidézte helyzet által negatívan sújtott vállalkozásoknak szól, hanem minden romániai kis- és középvállalkozónak.

Cîţu szerint nagyon egyszerűen kezelhető az imminvest.ro platform: a vállalkozó kitölt egy kérdőívet, az információkat elküldik a kiválasztott bankhoz. Amennyiben valamelyik bank elutasítja a hiteligénylést, a vállalkozó egy másik bankhoz fordulhat, magyarázta a pénzügyminiszter.

‘Nincsenek kezelési díjak. A kezelési díjakat és a kamatokat a román kormány állja’ – nyomatékosította Florin Cîţu.

Egy másik fontos különbség a hasonló programokhoz képest az, hogy a vállalkozásokként igényelhető hitel maximális értéke az eddigi 200.000 euróról 800.000 euróra nő, és ez világosan mutatja, hogy a program célja a gazdaság újraindítása, hangsúlyozta a miniszter. A programra elkülönített garanciaalap 15 milliárd lej és ezt az állami garanciát biztosító támogatási programot az Európai Bizottság is jóváhagyta.


Az alkalmazás elindítása utáni percekben már másodpercenként több mint 200 személy regisztrált az imminvest.ro portálon, és ez rövid időn belül lefagyott, a www.fngcimm.ro honlappal együtt, jelentette be pénteken az országos hitelgarancia-alap (FNGCIMM).

Az alkalmazás megnyitását követően rövid időn belül lefagyott mind a www.fngcimm.ro, mind a www.imminvest.ro. Mivel azonban a fejlesztés és a tesztelés folyamán meghozták a szükséges biztonsági intézkedéseket, és úgy fejlesztették ki az alkalmazást, hogy az nagy számú regisztrálást is elbírjon, a FNGCIMM arra gyanakszik, hogy kíbertámadás érte a portált.

A szakemberek dolgoznak a helyzet mielőbbi megoldásán, mutat rá közleményében az országos hitelgarancia-alap.

‘Hangsúlyozzuk, hogy nem a jelentkezési sorrend számít, az alkalmazás év végéig használható lesz, és készen állunk folyamatos ügyeletet biztosítani, hogy minden egyes kérésnek eleget tegyünk az ígért határidőn belül’ – mondják az alap képviselői.

Az országos hitelgarancia-alap pénteken 10 órakor elindította az IMM Invest elnevezésű, a kis- és középvállalkozások támogatására létrehozott program alkalmazását. A program keretében a válság által jelentősen sújtott vállalkozások az állam által támogatott hitelekhez juthatnak működőtőke-befektetések és beruházások finanszírozására.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: