Magyar Athenas 250 – Interdiszciplináris vetélkedő

A gyergyószentmiklósiak objektív okok miatt nem jelentek meg a döntőn

A hétvégén helyszíni döntővel zárult a Székelyföldi középiskolások interdiszciplináris vetélkedőjének I. kiadása a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács szervezésében, a Székelyföldi Kincskereső tehetségazonosító program részeként.

A Magyar Athenas 250 címmel jegyzett vetélkedő 3 fordulós volt, a diákok 2015. november – 2016. március periódusban nagyon sok időt és energiát áldozva bírkóztak meg az igényesen összeállított feladatokkal, amelyekből, saját bevallásuk szerint, nagyon sokat tanultak.

A 12 bejelentkező csapatból 8 folyamatosan résztvett a verseny szakaszokon, közülük öten kerültek a döntőbe: Apeiron – Székelyudvarhely/Benedek Elek Tanítóképző, Virtus és Tejút – Sepsiszentgyörgy/Mikes Kelemen Elméleti Liceum, Hagyományőrzők – Gyergyószentmiklós/Salamon Ernő Főgimnázium, ÜvegTigris – Brassó/Ápriy Lajos Főgimnázium, míg végül 4 csapat vett részt a döntőn, a Hagyományőrzők objektív okokból nem tudtak megjelenni a versenyen.

A döntő kezdetén Bereczki Kinga, az SzTT elnöke, valamint Tulit Ilona, a vetélkedő ötletgazdája és a zsűri elnöke köszöntötték a jelenlevőket, a csapatok minden egyes tagját nyertesnek nevezve, hiszen a hosszú feladatsorok megoldása alatt nagyon sok ismeretet sajátítottak el.

szttt_magyar_athenasz_foto_ToroAttila_DSC_2854

A diákoknak a döntőben 10 érdekes és változatos feladatot kellett megoldaniuk. A nézőtéren ülők sem unatkoztak, mert a feladatokat kivetítve látták, így mindenkinek adva volt a lehetőség, hogy gondolkodjon a megoldáson, tesztelje a tudását. Ugyanakkor több olyan feladat is volt, amelyek a közönséget egyben szórakoztatták is, mint pl. Jókai szeméy jellemzéseinek tömörítése “székely módra”, székely stílusban, vagy népi mesterségek hangos kommentálása szinkronban, hangtalan videók levetítése. Érdekes  volt látni neves személyiségek életéhez kötődő rövid jelenteteket a versenyzők rögtönzésében (pl. Bolyai jános, Tamási Áron, Bod Péter, Gábor Áron).

A döntőnek a Megyei Könyvtár Gábor Áron terme adott otthont, a zsüri tagjai a következők voltak: Boér Hunor (muzeológus), Demeter Lajos (helytörténész), Horváth Piroska (nyug. földrajztanár), Zsigmond Zoltán Károly (történelemtanár), Tulit Ilona (nyug. magyartanár, Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács alelnöke).

Az elért ponteredmények alapján a végső rangsor így alakult: 
I. Helyezett: Tejút: Duka Boróka, Lőrincz Anna, Szabó Enikő, Szilágyi Áron, Török Katalin tanár
II. Helyezett: Virtus: Tusa Adorján, Becsey Janka, Gecse Barbara, Szász Tivadar Róbert, Török Katalin tanár
III. Helyezett: Apeiron: Karácsony Zsófia, Kedves Kriszta, Laczkó Emőke, Szőcs Anita, Novák Károly-István tanár
Dícséret: ÜvegTigris: Gödri Tünde-Erzsébet, Soós Eszter Amilda, Stanciu Richard, Ráduly Lóránd István, Ferencz Irma tanár

szttt_magyar_athenasz_foto_ToroAttila_DSC_2959

A döntő nyertes csapata egy hetes magyarországi táborozást nyert, a második és harmadik helyezettek pedig értékes könyvjutalomban részesültek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: