Magyar rapszódia

Erdélyi turnén a Magyar Állami Népi Együttes

Hét erdélyi városban játszik a Magyar Állami Népi Együttes május 13–19. között. Az Együttes az elmúlt húsz évben számos alkalommal lépett színpadra Erdély nagyvárosaiban, ez alkalommal két nagysikerű produkciót, a Szarvaséneket és a Magyar rapszódiát tekintheti meg a közönség.

A Magyar rapszódia című produkció a Magyar Állami Népi Együttes 2013. évi észak-amerikai turnéjára készült. A műsort a társulat az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatta be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig. A világhírű produkció Székelyudvarhelyen, Gyergyóditróban és Csíkszeredában lesz látható az alábbiak szerint:

• Május 14., 19.00: Székelyudvarhely, Művelődési Ház, nagyterem

• Május 15., Gyergyóditró, Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház

• Május 16., 19.00: Csíkszereda, Városi Művelődési Ház

Magyar_Rapszodia1_kisujsag_cover

A rapszódia, mint műfaj jellemzője a zaklatottság, az érzelmek, gondolatokszenvedélyes hullámzása, a kifejezés szabadsága. (…) Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg. A táncjelenetek matériáját a Kárpát-medence folklórja biztosítja, melyből az alkotók a színpad könyörtelen szabályai szerint válogatnak, sűrítenek, az egyes jelenetekhez gondolati-érzelmi többlettartalmakat rendelnek.

Az előadás zeneszerzői Herczku Ágnes, Kelemen László, Pál István, Radics Ferenc, Sebő Ferenc, koreográfusok Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Szappanos Tamás, rendező-koreográfus Mihályi Gábor.

A turné társszervezője a Lajtha László Alapítvány. A részletes program és jegyinformációk a www.hte.ro oldalon található.

Magyar_Rapszodia_plakat_kisujsag_cover

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: