Magyaroké Gyergyóremetén

Muzsikál Pál István „Szalonna” és bandája

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ közös programjának, a Néptánc Hargita Megyének keretében, a helyi polgármesteri hivatal együttműködésével lép színpadra a 25 éves Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Magyaroké című műsorával október 13-án, kedden este 7 órakor Gyergyóremetén a Balás Gábor Művelődési Házban.

Az erős ősi kulturális gyökerekből táplálkozó magyar paraszti társadalom a történelem során folyamatosan kettős hatás alatt alakult. Egyrészt a felsőbb (társadalmi) rendek divatját próbálta követni, másrészt a szomszédos népektől is merített, állandó kölcsönhatásban. Amit átvett, idővel formálgatta, beolvasztotta sajátjába, beépítve mindennapjaiba: magyarította és folklorizálta. Fontos hangsúlyozni a kölcsönösséget, mert rendhagyó sugárzásával a magyar népi kultúra jelentősen alakította a Kárpát-medence népeinek kultúráját.
Műsorunkban a magyar népi (tánc)zene és tánc mélyebb rétegeiből merítünk a közönség számára. Jórészt olyan táncokat mutatunk be, amelyeket az őket éltető, akár más nemzetiségű közösség is fontosnak tartott és tart megnevezni magyarnak.

Az előadáson Pál István „Szalonna” és bandája muzsikál.
Zenei szerkesztő: Kelemen László.
Rendező-koreográfusok: Szűcs Gábor és Fundák Kristóf
Alkotótársak: Szűcsné Urbán Mária és Fundák Kaszai Lili.
Művészeti vezető, igazgató: András Mihály.

Jegyek elővételben kaphatóak Portik-Bakai Ádámnál, a művelődési ház vezetőjénél.

Ár: 10 lej egységesen.

magyaroke

Kérem ossza meg ismerőseivel: